Už jste připraveni na zimu? X věcí, které musíte na zahradě udělat, než přijde zima

21.11.2022 /

Ačkoli za okny stále panuje podzim již brzy nastoupí zima, na kterou je potřeba zahradu pořádně připravit. V opačném případě byste totiž mohli být na jaře neblahými následky zimy, nepříjemně překvapeni. Na co všechno byste tedy při přípravě na zimu neměli zapomenout?

Základem je správná péče o trávník

U většiny zahrad tvoří trávník neodmyslitelný základ. Aby byl i na jaře krásně zelený a nebylo nutné jej příliš podsazovat, je nutné se o něj na podzim správně postarat. Základem je samozřejmě pravidelné hrabání listí a jeho sekání, dokud roste. Sezóna sekaček na trávu tak zpravidla končí v listopadu. Vyvarujte se i časté chybě, kdy se posečený trávník nechává ležet ladem, ve vlhkém počasí se pod ním mohou velmi rychle tvořit plísně.
Navíc nezapomeňte ani na odstraňování větviček, jež by mohly být napadeny lišejníky či škůdci. Vhodné je tyto větvičky odstranit, co nejrychleji, aby nebyl napaden trávník.
Samotný trávník je pak vhodné zkontrolovat, zda sám již není napaden plísní či škůdci a případně jej náležitě ošetřit.
Podzim je rovněž ideálním obdobím pro pohnojení trávníku, díky čemuž nabere přes zimu sílu a na jaře vás potěší svým zdravým vzhledem.

TIP: Veškeré zahradní nářadí je potřeba na zimu někam uklidit. Vhodnou volbou mohou být třeba zahradní domky od vidaXL.

Ochraňte záhony a rostlinky chvojím

V posledních letech nebývá na našich zahradách příliš mnoho sněhu a je tak vhodné hledat jiný způsob ochrany rostlin, které by mohl zahubit mráz. Záhonky s jahodím, růžemi a dalšími rostlinami můžete ochránit pomocí chvojí, listí nebo přihrnutím hlíny.
Na rostliny a keře, které jsou na mráz obzvláště citlivé je pak vhodné použít i bílou netkanou textilii.
TIP: Pohrabané listí nemusíte všechno likvidovat. Pokud v některém z koutů zahrady necháte pěknou hromádku, dopřejete tím domov na zimu třeba pro ježky.

Osázejte záhony jarními cibulovinami

Abyste si mohli užít barevné záhony hned z jara, nesmíte na podzim zapomenout osázet jarní cibuloviny. Možná vás to překvapí, ale většina cibulovin, které kvetou na jaře, se totiž vysazují právě v podzimním období. Jedná se o řadu oblíbených okrasných květin, mezi které patří narcisy, tulipány či hyacinty. Podzim je rovněž vhodnou dobou na výsadbu ozimých letniček a dvouletek, které zvládnou přezimovat venku.

TIP: Oblíbené modřince patří mezi cibuloviny, které se sázejí až opravdu pozdě na podzim, a to v průběhu listopadu, než půda začne promrzat. Jejich výsadbu tak neuspěchejte.

Zazimujte rostliny, které nezvládnou mrazy

Zejména rostliny pěstované v květináčích je nutné na zimu zazimovat, protože květináče při silných mrazech promrznou a rostlinka uhyne. Totéž platí o některých hlíznatých rostlinách. Oblíbené jiřiny, gladioly, frézie a jiné totiž nesnesou ani první přízemní mrazíky. Než cibuloviny uskladníte, zkontrolujte však, že nejsou napadeny škůdci.

TIP: Nejlepší prostředí pro skladování hlíznatých rostlin je suché, tmavé místo se stabilní teplotou asi 15 °C.

Nezapomeňte ani na ovocné stromy

Poté co sklidíte ovoce z vašeho sadu či zahrady přichází čas, kdy se musíte postarat i o jejich zazimování. Stromy zazimujete nejlépe tak, že přihrnete hlínu výše přes kořeny nebo je ochráníte listím. Kmen stromu je pak vhodné natřít vápnem, abyste jej ochránili před mrazem.

TIP: Místo vápna můžete kmeny stromů před mrazem ochránit i speciálními ochrannými fóliemi, jež je mohou ochránit i před okusem od divoké zvěře.

Autor příspěvku:

Google+