Vsaďte na vzory a barvy: Oživte interiér kobercovou mozaikou

23.08.2023 /

Jestli toužíte po interiéru, který zaujme a jen tak se neokouká, nebojte se použít výrazné vzory nebo barvy. Hitem poslední doby se stávají kobercové čtverce, se kterými hravě vytvoříte originální mozaiku přesně podle svých představ. Přečtěte si, čím si vás kobercové čtverce získají, jaké jsou jejich výhody a jak vybrat ty pravé.

Objevte kouzlo kobercových čtverců

Nebojte se doma koberců. Dokážou krásně sjednotit interiér a přitáhnout pozornost. A zdaleka se nabídka neomezuje pouze na klasické kusové nebo metrážové koberce. Do popředí zájmu se dostávají také kobercové čtverce.
Že jste o nich ještě neslyšeli? Jde o speciální typ koberců, které v sobě kombinují možnosti kusového koberce s metrážovým. Snadno s nimi pokryjete celou místnost a zároveň si jednotlivé bloky zvládnete nakombinovat přesně podle svého stylu.
Kobercové čtverce seženete v nejrůznějších barvách a jednotlivé dílce můžete skládat několika různými způsoby. Stejně jako když tvoříte například mozaiku z dlaždic nebo obkladů, i s kobercovými čtverci se můžete kreativně vyřádit.
Kromě klasického šachovnicového vzoru nebo pravidelné mřížky zvládnete kobercové čtverce položit dalšími různými způsoby. Můžete si vybrat dvě i více barev a skládat je v libovolném pořadí. Pravidelně i nepravidelně klidně do abstraktních tvarů.
Hravá mozaika dodá interiéru nevšední vzhled a rozhodně vás jen tak nezačne nudit.

Další výhody kobercových čtverců

Snadno se pokládají

Kobercové čtverce, stejně jako metrážový koberec, zafixujete k podlaze speciálním lepidlem nebo oboustrannou lepicí páskou. Čtverce seženete nejčastěji v rozměru 50×50 cm.
Šipka na spodní straně čtverce vám poradí, jak jednotlivé dílce pokládat. Správným položením totiž zvýrazníte strukturu jednotlivých čtverců.
Pokládku kobercových čtverců začínejte ideálně ve středu místnosti a plochu podél stěn si nechte až na konec.

Přinesou domů pohodlí a zvýší komfort

Chůze po koberci je příjemnější než po tvrdé podlaze. Koberec také lépe drží teplo, nabízí měkký došlap a chůze na boso je komfortní i v chladnějších dnech.
Kobercové čtverce vynikají stejnými vlastnostmi jako jiné koberce. Tlumí kročejový hluk, snižují nepříjemnou ozvěnu v místnosti a zvyšují bezpečnost. Po koberci jen tak neuklouznete ve srovnání s hladkými podlahami.
Většina kobercových čtverců má navíc tzv. bitumenový podklad, který je velmi ohebný a trvanlivý. Díky tomu se snadno přizpůsobí jakémukoli podkladu a výborně izoluje hluk.

Jednoduchá výměna poškozeného dílu

Velkou výhodou kobercových čtverců je možnost vyměnit poškozený dílec za jiný. Pokud se vám například vylije na koberec červené víno a zůstane na něm flek, nemusíte plánovat výměnu celého koberce. Stačí nahradit poškozený díl novým.

Snadná údržba

O kobercové čtverce nemusíte nijak zvlášť pečovat. Stačí jim naprosto stejná údržba jako u klasických koberců.
Pravidelné vysávání minimálně dvakrát týdně je základ, který zbaví koberce běžných nečistot a udrží vlákna v dobré kondici.

Na materiálu záleží: Jak vybrat kobercové čtverce

Kobercové čtverce seženete nejen v nejrůznějších barvách. Vyrábí se také z celé řady materiálů. Každý má své specifické vlastnosti a výhody. Liší se svou odolností i cenou.
Nejčastěji narazíte na kobercové čtverce z kvalitních umělých vláken, ale pro jejich výrobu se někdy používají i přírodní materiály jako je vlna.

Polypropylenové kobercové čtverce

Polypropylen patří mezi nejrozšířenější materiály na výrobu koberců. Řadí se k cenově snadno dostupným materiálům. Zároveň ale vyniká vysokou odolností proti skvrnám, snadno se udržuje a hodí se prakticky do jakékoli místnosti.
Důkazem toho, že si polypropylen poradí i s náročným provozem jsou například čisticí zóny, které se z něho velmi často vyrábí.

Polyamidové kobercové čtverce

Polyamid vyniká mezi syntetickými materiály hlavně svou odolností. Díky tomu se z něho vyrábí také zátěžové koberce pro velmi namáhané prostory.
S kobercovými čtverci si totiž nevyhrajete jen doma, ale hodí se i do kanceláří nebo vstupních hal hotelů a dalších komerčních prostor.
Odolnost polyamidu vůči opotřebení předčí většinu ostatních materiálů. Vlákna takového koberce mají navíc tvarovou paměť, takže se samy narovnávají. Díky tomu koberec nepůsobí slehle.
Při výběru správného materiálu proto zvažte, jaké jsou vaše finanční možnosti a do jak namáhané místnosti se chystáte kobercové čtverce pokládat. Oba materiály si poradí s běžným domácím provozem a nevyžadují žádnou speciální péči.

Autor příspěvku:

Google+