Chcete si postavit zahradní domek? Zde je 5 věcí, na které je třeba myslet

28.08.2023 /

Vlastníte pozemek a chcete si na něm postavit zahradní domek? Ještě předtím, než se podíváte na nabídky výrobců, stojí za to ujasnit si svá očekávání. Podívejte se na otázky, které byste si měli zodpovědět.

1. Jaké rozměry by měl mít zahradní domek?

Rozměry zahradního domku jsou zásadní – nejenže určují, co se do něj vejde. Pokud se rozhodnete pro domek s rozlohou větší než 35 m2, budete muset vyplnit další dokumenty – stavbu budete moci postavit až po získání stavebního povolení. V praxi to znamená, že zahradní domek nebude možné sestavit ihned po zakoupení.

2. Z jakých materiálů se staví zahradní domky z Polska?

Zahradní domky z Polska – Plechové garáže Stalmex – mohou být vyrobeny z různých materiálů. Velmi oblíbený je trapézový plech – je pevný, lehký a odolný vůči různým vlivům, mimo jiné i vůči vlhkosti. Ceníte si estetiky a chcete, aby váš zahradní domek odpovídal současným architektonickým trendům? Zvažte koupi dřevostavby – takové domky vypadají dobře.

3. Typ střechy – jaký typ střechy může mít zahradní domek?

Při plánování koupě zahradního domku je třeba specifikovat typ střechy, kterou bude zastřešen. Můžete si vybrat mezi pultovou a jednoplášťovou střechou (se sklonem k zadní, přední nebo boční straně). Pro jakou střechu byste se měli rozhodnout? Hlavní nevýhodou jednoplášťových střech je, že se na nich může hromadit sníh, zatímco šikmá střecha při svém sklonu snižuje užitnou plochu. Měli byste se proto rozhodnout, na kterém aspektu vám záleží více.

4. Jaké doplňky bych si měl objednat pro svůj zahradní domek?

Zahradní domky z Polska lze zakoupit s dalšími komponenty. Jejich přítomnost může prodloužit životnost domku nebo zvýšit komfort jeho užívání. O jakých doplňcích je řeč? Zde je několik příkladů:

  • okno (okna) z PVC – zahradní domek lze vybavit okny, což umožňuje jeho využití jako sezónní dílny;
  • antikondenzační plsť – její přítomnost zabraňuje kondenzaci vody na střeše a stěnách z plechu;
  • prodloužená střecha (stříška nad vchodem do chatky) – poskytuje dodatečný stín a zároveň chrání před deštěm nebo sněhem.

5. Jaký druh půdy pro zahradní domky?

Před postavením zahradního domku na pozemku je třeba řádně připravit půdu. Jaký druh substrátu bude nejlépe fungovat pod zakoupeným domkem? Máte několik možností – můžete se rozhodnout například pro betonovou mazaninu nebo dlažební kostky. Odborníci důrazně nedoporučují umisťovat zahradní domek přímo na trávu – představuje to riziko pro stabilitu konstrukce.

 

Autor příspěvku:

Google+