Jdete do nájmu? Na co si dát dobrý pozor?

28.08.2023 /

Uvažujete o tom, že se přestěhujete do podnájmu? Přečtěte si, na co si musíte dát pozor a co nesmí chybět v nájemní smlouvě.

Vlastní byt či dům nemáte, bydlet u rodičů nebo kamarádů už ale nechcete. Našetřeno na koupi vlastní nemovitosti také zatím nemáte, tak co teď? Jediným řešením je bydlení v nájmu. Alespoň dočasné, než našetříte finance a splníte podmínky pro získání hypotéky. Než se ale do nájmu nastěhujete, pořádně si přečtěte nájemní smlouvu.

Jak najít vhodný byt k nájmu?

Poptávka po bytech je obrovská, najít ten pravý, který splní vaše požadavky a nájem bude přijatelný, nemusí být snadné. Poptejte se kamarádů a známých, procházejte inzeráty pronajímatelů, případně se obraťte na realitní kanceláře, které nájem zprostředkovávají. S hledáním začněte včas, ať vás netlačí čas, do bytu se zajděte podívat, nikdy nepodceňujte ani obsah nájemní smlouvy nebo sepsání protokolu o předání bytu.

Nezaměňujte pronájem a podnájem

Dva pojmy, které se od sebe docela významně liší, přesto si mnozí myslí, že jde o jedno a to samé. Když je řeč o pronájmu, jde o podpis smlouvy mezi majitelem nemovitosti a nájemcem. Tento vztah se řídí občanským zákoníkem, pronájem se dá uzavřít jak na dobu určitou, tak neurčitou, výpověď je možná k datu ukončení, dohodou nebo výpovědí s výpovědní lhůtou.

Pokud ale hovoříme o podnájmu, smlouvu uzavírá nájemce bytu a jeho podnájemce. Zjednodušeně řečeno, nájemce pronajímá byt nějaké další osobě. Vaše práva jako podnájemce už jsou značně limitována, vlastník nemovitosti ve smlouvě vůbec nefiguruje, jeho souhlas byste ale potřebovali, pokud si v bytě budete chtít nahlásit trvalé bydliště.

Víte, že nájem je sice fajn, ale může se kdykoli stát, že majitel bude byt potřebovat a vy se budete muset stěhovat? Pokud se chcete někde usadit, uvažujte o pořízení vlastního bydlení. Začněte na něj šetřit, zkuste si výpočet hypotéky, ať víte, jaké jsou vaše možnosti.

Co by vás mohlo zajímat, než podepíšete nájemní smlouvu?

Byt jste si prohlédli a možná se do něj i zamilovali. Sundejte z očí růžové brýle a zeptejte se na vše, co vás zajímá. Pokud máte auto, určitě vás budou zajímat možnosti parkování. V dnešní době se většinou neobejdeme bez internetu, je v domě připojení? A jak je to se službami? Je třeba pravidelně uklízet schodiště apod? Existují nějaká pravidla, třeba ohledně hlučnosti?

Nájemní smlouvu nepodceňujte

Našli jste si byt a máte takovou radost, že byste se obešli i bez papíru, který oficiálně stvrdí jeho nájem. Tak pozor! Nájemní smlouva je důležitý dokument, který musí mít vždy písemnou formu a rozhodně si ji musíte pořádně prostudovat. A je jedno, zda si byt najímáte od kamaráda, nebo od realitní kanceláře.

Poslední jmenovaná možnost s sebou pro mnohé nese pocit, že stačí podepsat smlouvu a nic dalšího nemusí řešit. Rychle ji prolétnou, zaměří se na výši nájemného, datum, kdy má být zaplaceno a dobu, na kterou si byt najímají. Zbytek už přece není tak podstatný. OMYL! Ve smlouvě se může nacházet celá řada ustanovení, která vám mohou znepříjemnit život. Můžete mít problém je dodržet, následky vás pak nepotěší. Příkladem je třeba obyčejný zákaz chovu domácích mazlíčků nebo zákaz kouření. Důkladná kontrola nájemní smlouvy tak je nezbytná.

Jaké jsou náležitosti nájemní smlouvy?
  • Kdo je nájemce a kdo pronajímatel?
  • Řádné vymezení předmětu smlouvy
  • Jaká je výše nájemného a úhrada za služby?
  • Splatnost nájemného
  • Výše kauce
  • Jaký je den a způsob odevzdání bytu
  • Doba trvání nájmu a jeho ukončení
  • Práva a povinnosti nájemce i pronajímatele
  • Služby, které pronajímatel nájemci zajišťuje
  • Podrobný popis vybavení bytu
  • Předávací protokol

Náš tip: Než smlouvu podepíšete, ověřte si, zda je pronajímatel i skutečným vlastníkem nemovitosti.

Sepište protokol o předání bytu

Než dojde k samotnému předání bytu, je důležité sepsat protokol o jeho předání, který je nezbytným doplňkem k nájemní smlouvě. Mnoho bytů se v dnešní době nachází ve špatném technickém stavu, některých věcí si ani při prohlídce nevšimnete. Příkladem je stará kanalizace, nefunkční elektrospotřebiče v kuchyni nebo praskliny na stěnách.

V protokolu by měl být podrobně vylíčený stav bytu, a to včetně závad, poškození a stavu měřících zařízení, soupis vnitřního vybavení, počet klíčů od konkrétních dveří apod. Pokud je to možné, je dobré protokol doplnit i o fotografie, které stav bytu a jeho zařízení dokumentují.

Autor příspěvku:

Google+