Proč koupit nemovitost s tepelným čerpadlem

18.10.2023 /

Vzhledem k tomu, že naše účty za energii jsou vysoké a v příštích letech budou pravděpodobně vyšší, stále více lidí hledá různé způsoby, jak snížit spotřebu energie pomocí izolace a tepelných čerpadel. Proč se vyplatí koupit nemovitost s tepelným čerpadlem?

Co je tepelné čerpadlo a jak funguje?

Tepelné čerpadlo využívá technologii podobnou té, kterou najdete v lednici nebo klimatizaci. Odebírá teplo ze zdroje, jako jsou okolní vzduch, geotermální energie uložená v zemi nebo blízké zdroje vody. Tepelné čerpadlo do bytu i domu lze kombinovat s jinými topnými systémy, běžně plynovými, v hybridních konfiguracích.

Hlavní výhody nemovitosti s tepelným čerpadlem

a. Energetická účinnost

Tepelné čerpadlo je v současnosti považováno za energeticky nejúčinnější topné zařízení dostupné na trhu. Tepelná čerpadla dnes mohou dosáhnout účinnosti 300 % až 400 % nebo dokonce vyšší, což znamená, že ve formě tepla vydávají třikrát až čtyřikrát více energie, než spotřebují na elektřinu.

b. Ekologický dopad

Tepelné čerpadlo snižuje emise CO2 v průměru o 20 % (ve srovnání s plynovými kotli). Na rozdíl od tradičních způsobů vytápění tepelné čerpadlo nevytěžuje životní prostředí a nevypouští škodlivé látky do atmosféry. V kombinaci s fotovoltaikou je zařízení napájeno ze 100% obnovitelné energie ze slunečního záření.

c. Dlouhodobá úspora nákladů

Investice do tepelného čerpadla se vám vrátí v průběhu šesti až deseti let. Jeho minimální životnost je v rozmezí 15 – 20 let. S kvalitním servisem a správným zapojením jeho životnost prodloužíte. Samotná návratnost investice je zcela individuální a záleží na mnoha faktorech, nicméně je to stále nejlepší alternativa v nabídce tepelných zdrojů

d. Zvýšení hodnoty nemovitosti

Tepelné čerpadlo ve starém domě je skvělou volbou, která pomáhat minimalizovat tepelné ztráty a navíc může zvýšit hodnotu nemovitosti. Při rozhodování o modernizaci vašeho topného systému se vyplatí zvážit tepelné čerpadlo jako hlavní zdroj tepla. Tepelné čerpadlo úspěšně vytápí budovu a provozní náklady výrazně klesají. Navíc se zvyšuje hodnota nemovitosti a samotná budova se stává pro potenciální kupce atraktivnější.

e. Pohodlí a konzistence

Tepelné čerpadlo využijeme k vytápění i chlazení objektu. Odvádění tepla z místností do země má pozitivní vliv na tamní akumulaci energie. To se v zimě využívá k opačnému využití – ke zvýšení teploty vzduchu v domě. Proto je všestranné využití tepelného čerpadla nejen pohodlné, ale také přínosné z hlediska účinnosti.

Rady pro kupce

Zkontrolujte kvalitu instalace

Prioritou číslo jedna by mělo být ujistit se, že tepelné čerpadlo bylo navrženo a nainstalováno správně. Požádejte o zobrazení výpočtů tepelných ztrát, které byly provedeny před instalací, a požádejte o nedávné účty za elektřinu a podrobnosti o tom, jak současní majitelé používají tepelné čerpadlo.

Zkontrolujte servisní záznamy

Pokud bylo o tepelné čerpadlo pečováno, mělo by být každý rok servisován a prodejce by o tom měl mít záznamy. Může vám také pomoci zjistit, zda se v průběhu let vyskytly nějaké problémy.

Naučte se používat tepelné čerpadlo

Pokud prodejce zdokonalil nastavení, možná se ho nebudete muset vůbec dotýkat. Ale protože máme každý jiný životní styl a preference, pravděpodobně zjistíte, že budete muset provést alespoň nějaké úpravy, abyste získali dokonalé nastavení pro vás.

Shrnutí na závěr

Investice do instalací tepelných čerpadel je výhodná jak pro majitele rodinných domů, tak pro větší objekty. V každém z těchto případů tepelná čerpadla nejen snižují provozní náklady, ale také zvyšují hodnotu nemovitosti. Pokud se rozhodnete koupit nemovitost s tepelným čerpadlem, je to krok, který vám přinese nemalé úspory, ale i příjemný komfort v zimě i v létě.

Autor příspěvku:

Google+