Co možná ještě nevíte o dřevěných briketách

21.11.2023 /

Jak nejlépe posoudit, které pevné palivo bude pro vás to pravé? Které je ekologické, není s ním moc práce, ale zato přinese maximální užitek? Pojďme si přiblížit pár důvodů, proč si vybrat k topení právě dřevěné brikety.

Dřevěné brikety provoní váš dům

Opravdu kvalitní dřevěné brikety jsou složeny čistě jen ze dřeva. Při briketování nejsou používána žádná chemická pojiva, ani jiná aditiva, která by mohla do ovzduší uvolňovat nežádoucí látky. Ba právě naopak, jejich používání provází příjemná vůně dřeva. Kompaktnost a soudržnost biomasy slisované do válců nebo cihliček zajišťují ve dřevě se přirozeně vyskytující lignin a pryskyřice uvolňující se během lisování.

Jsou efektivnější než dřevo

Vysoká hustota po slisování zaručuje výhřevnost okolo 18 MJ/kg. K dosažení stejného výkonu tedy potřebujete méně briket než dřeva. Protože jsou vysušené, je možné je použít ihned. Zaberou méně místa a při vhodném uskladnění vydrží i několik let. Ve srovnání se dřevem se při zajištění topiva tolik nenadřete a při manipulaci nenaděláte tolik nepořádku.

Ekobrikety nezatíží životní prostředí

Topení dřevěnými briketami nezatěžuje životní prostředí, dokonce mu svým způsobem prospívá. Při briketování se zpracovávají dřevní zbytky, tedy vlastně odpad z dřevozpracujícího průmyslu, který se dříve bez užitku likvidoval. Dostatečně vysušená a slisovaná biomasa se tak právem považuje za jednu z nejekologičtějších variant vytápění.

Na druhu použitého dřeva zas tak moc nezáleží

Brikety z jehličnanů hoří rychleji, jejich cena však bývá nižší. Výrobky z listnatých stromů dávají teplo delší dobu, ale připlatíte si za ně. Ovšem nejdůležitějším faktorem pro vysokou výhřevnost briket je proces lisování. Kvalitním lisováním se rozdíly mezi použitými dřevinami víceméně mažou. Dodavatelé dnes standardně nabízejí dubové brikety, bukové brikety, ale i různé směsi.

Brikety nejen ze dřeva

K topení ovšem nemusíme používat jen brikety dřevěné. Kávové se vyrábí ze směsi pilin a kávové sedliny. Kůrové se vyznačují prodlouženou dobou žhnutí a používají se jako noční brikety. Běžně se lze setkat s uhelnými, rašelinovými nebo slunečnicovými. Do tvaru válečků, kvádrů nebo kostek různých velikostí lze zhutnit i jiný hořlavý materiál, třeba slámu, drcený karton nebo textilní prach a vlákna.

Pini Kay – brikety s otvorem

Pini Kay vypadají trochu jako klasické válcové brikety, ale na první pohled se od nich liší tmavě hnědou barvou, hranolovitým tvarem a středovým průřezem, kterým proniká kyslík. Brikety tak snadněji prohořívají a dávají rychlejší teplo. Oproti plným briketám se při hoření méně rozpínají. Skvěle se hodí třeba i ke grilování.

Oblíbené a univerzální topivo

Dřevěné brikety představují adekvátní náhradu palivového dříví. Díky vyšší hustotě jsou výhřevnější, proto jich spotřebujete méně. Jsou tedy i nenáročné na skladovací prostor. Zákazníci mohou vyzkoušet brikety do krbu, kamen i kotlů, tedy do všech typů topidel, která běžně spalují dřevo.

Zbylý popel prospěje vaší zahradě

Pokud ještě pořád váháte, jestli ekobrikety vyzkoušet nebo ne, máme pro vás ještě jednu nezanedbatelnou výhodu. Po briketách zůstává jen minimální množství popela, který je navíc bohatý na draslík, vápník, fosfor a jiné živiny. Lze jej tedy perfektně využít jako hnojivo na zahradu nebo do kompostu.

Autor příspěvku:

Google+