Vyklizení bytu nemusí být noční můra, a to ani v případě pozůstalosti

30.11.2023 /

Když se řekne vyklizení bytu nebo vyklizení pozůstalosti, řada lidí si nedokáže představit, kolik starostí se s touto činností v průměrném bytě pojí. Ještě náročnější je to pak v případech, kdy je nutné vyklízet pozůstalost po milované osobě, se kterou jste se rozloučili náhle. Pokud se jedná o nemovitost v osobním vlastnictví, která bude předmětem dědického řízení, máte času na vyklizení dost, jinak je tomu však v případě bytu nájemního. Na co si dát pozor, aby se z vyklizení bytu nestala noční můra?

Vyklizení pozůstalosti v nájemním bytě má zákonem stanovený termín

Do vyklizení pozůstalosti v nájemním bytě se můžete pustit teprve potom, co proběhne a je ukončeno dědické řízení. Jsou zde samozřejmě určité výjimky, které je možné vyklidit hned. Jedná se především o potraviny, které mohou podlehnout zkáze, živé rostliny a případně pak zvířata.

Zároveň však platí, že vyklizení musí proběhnout nejpozději do 6 měsíců od smrti nájemce. Povinnost vyklizení pozůstalosti v tomto okamžiku přechází na dědice. V opačném případě může pronajímatel vznést žalobu na vyklizení bytu. Vhodné tak je tuto povinnost neodkládat a domluvit se s pronajímatelem na vyklizení pozůstalosti, co nejdříve to bude možné.

V případě, že v 6 měsíčním lhůtě nebylo ukončeno dědické řízení, mohou nastat dvě situace. Dědicové se mezi sebou dohodnou a zahájí vyklizení nemovitosti dříve, než je řízení ukončeno. Případně majitel bytu může dát věci do úschovy a dědic pak zaplatí poplatek za uskladnění.

Jak postupovat při vlastním vyklizení pozůstalosti?

Než se pustíte do vlastní práce je nutné si pozůstalost projít, a to ve všech prostorech, který zemřelý užíval. Jen tak si uděláte ucelený obrázek o potřebném času na vyklizení, ale i tom s kolika předměty se budete muset určitým způsobem vypořádat. Předměty tak nejprve roztřiďte na to, co si budete chtít nechat, co by se mohlo hodit někomu jinému, a co je skutečně určeno k likvidaci.

Nezapomeňte oslovit příbuzné či přátele, kteří vám mohou pomoci nejen se samotným vyklizením, ale mohou mít zájem i o některé předměty. Opomenout byste pak neměli ani dobré přátele zemřelého. Pravděpodobně by si i oni, chtěli nechat něco na památku.

Následně můžete zkusit oslovit charity, bazary a různé antikvariáty, zda by něco z pozůstalosti neměli zájem. Případně jim vzácnější kousky odprodat. V době internetové je velmi jednoduché udat i řadu věcí tzv. za odvoz přes různé inzertní portály.

Pokud vás tlačí čas, můžete si také pronajmout vysokokapacitní odpadní kontejnery, do kterých vyklizené předměty naložíte a necháte zlikvidovat jako odpad. V tomto případě počítejte nejen s poplatkem za dopravu kontejneru, ale i s poplatkem za uložení odpadu a za vlastní pronájem kontejneru, který je účtován za každý den.

Je samozřejmé, že samotné vyklizení pozůstalosti a nakládání s řadou předmětů pro vás bude emočně a někdy i fyzicky těžké. Je tak vhodné se zamyslet nad tím, zda nevyužijete služeb profesionálů. Ti se postarají nejen o fyzické vystěhování, ale i likvidaci odpadů a v mnoha případech i o odprodej celé pozůstalosti.

Autor příspěvku:

Google+