Kačírek: Multifunkční pomocník kolem domu

19.01.2024 /

Představte si zahradu, kde relaxace převládá nad prací. To je možné s bezúdržbovými plochami. Řešením pro vytvoření nenáročného exteriéru je kačírek. Kolem domu jej můžete využít mnoha způsoby. Přečtěte si o tom, jak vytvořit oázu pohody bez zbytečné dřiny.

Praný říční štěrk je dokonalá surovina

Kačírek je unikátní přírodní směs oblázků s velikostí nad 4 mm. Zrodí se při těžbě a následném praní písků a štěrku z dávných říčních koryt. Je to originální geologická sbírka zahrnující odolný materiál od lesklých křemenných krystalů po různobarevné horninové valounky. Jde o surovinu obroušenou vodou a pískem při dlouhé cestě vodním tokem z hor až do nížin.

Víte, proč kačírek kolem domu udělá velkou službu?

Hledáte důvod, proč začlenit kačírek kolem domu? Jeho kouzlo spočívá v minimální údržbě. To z něj činí ideální volbu pro zahradní cestičky, pokryv půdy, nebo jako barevný doplněk v betonu. Tento materiál je také skvělý pro drenáž kolem staveb, kde chrání před nadměrnou vlhkostí. Současně je bezpečným materiálem pro domácí dětská hřiště, kde zmírňuje dopady. Jeho zaoblené kameny dodají přirozený a estetický vzhled zahradním jezírkům. Současně dokáže skrýt podkladovou fólii. Kačírek je malý, ale všestranný pomocník pro vaše okolí.

Zdroj: Freepik

Zdroj: Freepik

Drobný kačírek kolem domu je užitečný

Když řešíme kačírek kolem domu, klíčovou roli hraje frakce, která udává minimální a maximální rozměry každého kousku a určuje jeho použití. Ta nejjemnější frakce kačírku 4/8 mm je ideální pro precizní zásypy a podsypy, poskytující stabilní základ a pevnost. Na dětských hřištích jsou tyto drobné kamínky optimální ochranou pro doskočiště, kde tlumí dopady a zvyšují bezpečnost. Také se hodí jako výplň vegetačních dlaždic v místech, kde rostlinám chybí vhodné podmínky pro růst. Tímto způsobem přispívá jemná frakce kačírku nejen k praktičnosti, ale i estetice vašeho zahradního království.

Větší kačírek kolem domu udělá parádu

Střední (8/16) a velká (16/32) frakce kačírku jsou více než jen kamínky. Tyto valounky jsou efektivní při odvodnění jako okapové chodníčky kolem budov. V zahradách se proměňují v nádherné, prakticky bezúdržbové pokryvné plochy. A ty pomáhají zadržovat vlhkost v půdě. Okrasným betonovým směsím dodávají říční oblázky jedinečný charakter, zejména u vymývaného betonu..

Jak udělat kačírek kolem domu pro odvodnění?

Okapové chodníčky jsou ideálním spojením funkčnosti a estetiky. Perfektní pro odvod dešťové vody je nezhutnitelný kačírek kolem domu. Postup začíná izolací základové desky od vlhkosti, samozřejmě se sklonem od budovy. Geotextilie položená 40 cm pod úrovní terénu, kamenná drť a vrstva kačírku široká 50 cm, zajistí efektivní odtok vlhkosti do vsakovacích jímek. Okapové chodníčky s kačírkem tak přinášejí vaší zahradě nejen praktické řešení, ale i elegantní vizuální prvek.

Estetický kačírek kolem domu

Kačírek může proměnit vaše chodníky, okrasné i užitkové plochy, a dětská hřiště v nádherné, nízkoúdržbové prostory. Stačí odstranit svrchní vrstvu zeminy a položit geotextilii. Ta brání růstu plevelů. Posledním krokem je vysypání kačírku podle vašeho výběru. Netkaná speciální textilie vám usnadní práci s vytrháváním nežádoucích rostlin, zabrání zašpinění kamenů a eliminuje potřebu herbicidů. Kačírek tak přináší krásu s minimální námahou a maximální funkčností pro vaše venkovní prostory.

Kde si nakoupíte se zárukou kvality?

Pytlovaný kačírek přináší pohodlí a praktičnost do vašeho zahradničení a úprav exteriéru. Internetový obchod Stonex.cz nabízí 25 kg pytle, které usnadňují manipulaci a přenášení, ideální pro malé i velké projekty. Máte-li zbytky, jednoduše uzavřete pytel praktickým ventilem a uschovejte pro další použití. Pytlovaný kačírek frakce 4/8 je tedy nejen praktický a snadno skladovatelný, ale také bezpečný a certifikovaný pro venkovní hrací plochy dle vyhlášky č. 238/2011 Sb. Doprava je po celé České republice zdarma.

Autor příspěvku:

Google+