Příprava zahrady na zimu. 6 nezbytných „S“!

22.11.2013 /

Každý zapálený zahrádkář potvrdí, že na zahradě je po celý rok neustále co dělat. S blížící se zimou naše zahrada ztrácí barvu a počasí nás žene spíše do tepla domovů. Právě v tuto chvíli je však potřeba nepolevit a starat se o zahradu dál. Systematická příprava zahrady na zimu vám přinese do budoucna hned dvě velká plus. S novou sezonou se budete moci opět potěšit její krásou a zároveň vložená energie do zimní přípravy vám velmi zjednoduší práci na jaře.

Sklízet

Pozdně podzimní sklizeň již není tak bohatá jako předešlé měsíce, ale přesto se můžete těšit na vlastnoručně vypěstovanou čekanku, růžičkovou kapustu, zimní pór či kdoule. Nezapomeňte zazimovat skleník, díky kterému si až do pozdního podzimu můžete užívat různých druhů salátů. Zahrádkáře – „Sklízeče“ jistě potěší pohled na vlastnoručně vypěstované ovoce a zeleninu, z kterého se může těšit celou zimu. Obojí však potřebuje k zachování čerstvosti a vitamínů vhodné podmínky. Vhodným místem je chladný sklep, který je potřeba pravidelně větrat.

Sázet

Pokud jste chronickým „Sázečem“ a zahradu vlastníte proto, že za největší relaxaci považujete neustále něco sázet a pozorovat růst nové rostliny doslova po milimetrech, pak pro vás zapálené máme dobrou zprávu. Sázet můžete na podzim. Drobné cibulnaté a hlíznaté rostliny (například tulipány a hyacinty).

Sekat

Správný „Sekáč“ má již jistě nasekáno, pro ostatní je dobré připomenout, že práci se sekyrou či pilou se před zimou zřejmě nevyhnete, zvlášť pokud doma topíte dřevem. Dřevo můžete sekat pravidelně, vyplatí se ale udělat zásoby před zimou, protože mráz a studené počasí celou práci značně ztíží. Pokud máte na zahradě vodní jezírko, není třeba ho vypouštět každý rok (pouze včas vyndejte exotické a na chlad náchylné rostliny), určitě však nezapomeňte v případě silných mrazů na prosekání děr do ledu. Již mnohem dříve však vylijte vodu ze sudů a nezapomeňte ani na zbytky vody v hadicích.

Starat se

Vlastněním zahrady dáváte přírodě najevo, že ji máte rádi ve své blízkosti. Energii a krásu, kterou z ní čerpáte, můžete znásobit, pokud se staráte nejen o rostliny, ale také o zvířata, přirozené obyvatele své zahrady. Nezapomeňte proto koupit nebo ještě lépe vyrobit krmítka pro ptáky a nasypat jim semena (slunečnice, len, proso) či jiný příkrm (hloh, jeřabina, rozdrcené vločky). Ostatní živočichové ocení, když jim vybudujete na zahradě vlastní koutek na přezimování, například z nastlaného listí či dřeva.

Stříhat

Opakem chronického „Sázeče“ je „Střihač“, neboli zahradní lazebník. Pokud patříte spíše do této kategorie a uklidňuje vás trend zkracování, jistě máte tu zkušenost, kdy jste stříhali a stříhali, až jste ostříhali rostlinu navěky. Proto platí, stříhejte opatrně. Mírně zastřihněte růže, které však musíte o to důkladněji zakrýt pomocí kompostu, zeminy, hnoje a mulčovací kůry v případě keřů, a pomocí světlé netkané textilie u jednotlivých rostlin.

Shrabat

Pokud patříte do skupiny „Hrabošů“, jistě pilně a s radostí plníte tento bod. Pravidelný úklid listí je nutný nejen z estetického hlediska. Pomáhá vašemu trávníku k regeneraci a zároveň je to materiál velmi prakticky využitelný. Listí můžete zkompostovat, nahrnout ke stromům nebo ho využít k nastýlání – jako izolaci rostlin před mrazem. Listí nejlépe ochrání růže a trvalky, lze jím také zastýlat choulostivé keře. V případě, že máte listí více, než sami užijete, pak se ho zbavte odvozem do kompostárny či bio popelnice. Pálení listí není zákonem zakázáno, nicméně platí ohlašovací povinnost na operační a informační středisko HZS.

Krásný zbytek podzimu 🙂

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+