Úklid v lednici aneb jak na zdravé potraviny

16.12.2013 /

Máte doma lednici? Možná se vám tato otázka zdá zbytečná, protože lednici má dnes doma přece téměř každý. Přesto jí málokdo používá správně. I když nepatříte mezi milovníky jídla a jíte pouze proto, abyste přežili, jedná se jistě i u vás o jeden z nejpoužívanějších spotřebičů v domácnosti. Aby vaše potraviny vydržely dlouho čerstvé, nestačí vám pouze funkční lednice, musíte do ní umět věci správně uložit. Jedině tak vám zůstanou plné vitamínů a jednotlivé suroviny se navzájem nekontaminují. Naučte se skládat věci podle našeho manuálu.

Když přijdete domů z nákupu, ověšení taškami a s rukama u kolen, není nic jednoduššího, než vše rychle „naházet“ do lednice tak, jak vám to přijde pod ruku. Hlavně aby byly potraviny co nejrychleji v chladu. Bohužel však ani nízká teplota v lednici není zárukou toho, že se vám potravina nezkazí. Důvodem je, že teplota v lednici rozhodně není jednotná a samotné potraviny také potřebují různorodé podmínky skladování. Pokud dodržíte „lednicový“ řád, získáte hned několik bonusů. Vaše lednice nebude zapáchat (samozřejmě jen do té doby, než si nakoupíte velké prémiové balení olomouckých syrečků), budete se v ní snadněji orientovat, vaše potraviny vydrží déle čerstvé, plné vitamínů a především se pro vás nestanou jedovatými. To je dostatek dobrých důvodů pro to, abyste se naučili, že i potraviny v lednici mají svůj řád, co říkáte?

Otevřete lednici. Začínáme!

Pokud jste se rozhodli, že svou svatyni „bílého sexu“ uklidíte, pomůže vám náš jednoduchý návod. Nejprve zkontrolujte, zda v lednici nepřechováváte něco, co dávno žije vlastním životem. To spolu s potravinami „dlouhé životnosti“, které jsou již několik let stálým itinerářem vaší lednice,vyhoďte. Poté se ujistěte, že je lednice čistá a nepotřebuje odmrazit (moderní lednice již mají automatické odmrazování). V případě, že splňuje výše uvedené body, je načase srovnat v ní potraviny. Některé lednice mají zejména na dveřích názorné obrázky, kterých jste si doteď možná ani nevšimli.

Část první: dveře lednice

Začneme dveřmi lednice. Úplně nahoře skladujeme vejce. Tady se málokdo splete, navedou vás malé prohlubně na vajíčka. Ty jsou pro vajíčka vhodnější než originální obal z obchodu. Do poličky pod vajíčka patří máslo. Ještě o něco níž uložte dresinky, kečup a hořčici (tyto potraviny se v lednici často vyskytují poměrně dlouhou dobu otevřené, proto sledujte jejich životnost o to bedlivěji). Spodní poličku dveří si vyhraďte pro alkohol a veškeré nápoje.

Část druhá: vnitřek lednice

V samotné lednici nahoře skladujte sýry, jogurty, mléčné výrobky a hotová jídla. Vámi uvařená jídla dávejte do lednice vždy až po vychladnutí a skladujte maximálně 2 až 3 dny v uzavřených dózách. Pod mléčné výrobky uložte šunku, salámy a veškeré uzeniny. Krájené uzeniny vybalte z papíru a zabalte do alobalu. Případně si pořiďte dózu, kterou zajistíte shora alobalem. Maso a ryby mohou velmi snadno kontaminovat ostatní potraviny, zacházejte s nimi tedy opatrně. Skladujte je dole, těsně nad šuplíky se zeleninou a ovocem. Tyto suroviny se snažte spotřebovat co nejdříve, případně je raději naložte nebo zmrazte. Spodní šuplíky, které najdete v každé lednici, jsou určeny na ovoce a zeleninu. Rozlišit, kterému ovoci a zelenině lednice nesvědčí, je asi nejtěžší. Do lednice určitě nepatří banány, které zčernají a ztratí chuť. Peckovitému ovoci, jablkům a hruškám je také lépe, pokud dozrají v pokojové teplotě. Exotickému ovoci, pokud ho nemůžete nechat dozrát mimo lednici, je lépe nahoře – u jogurtů. Pokud vám místo v lednici zabírají brambory, česnek nebo cibule, věřte, že ani ty tam nepatří. Svědčí jim spíše sklep či chladná spíž. Stejně jako rajčatům.

Co se týče konzerv, nejen že mají téměř nekonečné datum spotřeby, ale také jsou nenáročné na místo v lednici. Můžete je dát téměř kamkoliv, ale dokud je neotevřete, skladujte je spíše ve sklepě či spíži, stejně jako naložené ovoce a zeleninu, kečup a hořčici.

Krabičky, mističky…

Pokud máte rádi krabičky, dózy a misky, pak vás potěší, že lednice se vám bude mnohem lépe udržovat v čistotě a pořádku, pokud si pár takových praktických dóz pořídíte. Klasické s víčkem se hodí na hotové pokrmy, máslo či naložené maso. Misky jsou vhodné pro salámy a šunky, ale nezapomeňte je přikrýt navrch alobalem.

Pokud je vaše lednice přecpaná k prasknutí a nelze v ní zachovat pořádek, je to chyba. Snažte se kupovat čerstvé potraviny, nikoliv je týdny skladovat. V chladničce mějte jen ty potraviny, které tam patří. Uvidíte, že budete sami překvapeni nejen lepší chutí potravin, ale také příjemným pohledem do lednice, kde bude vše přehledně a viditelně uskladněno. Možná pak přestanete napomínat ostatní rodinné příslušníky, aby „do ní nekoukali tak dlouho, protože to není televize.“

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+