Sklizeň na balkóně. Poradíme!

07.03.2014 /

Ovoce a zelenina ze supermarketu bývají přehnojené a podtržené, takže přibývá lidí se zájmem pěstovat vlastní plodiny. Jenže kde, když bydlí v městských bytech? A co si proměnit v zahradu vlastní balkón?

Rostliny obecně mají rády závětří, světlá a prosluněná místa, chráněná před přímým poledním sluncem. Na rozdíl od zahrádky je však klima na balkóně vyhraněnější: více tu fouká vítr a v létě zase zemina víc vysychá. Proto je nutné dobře si rozmyslet, co zde chceme a můžeme pěstovat. Naštěstí máme balkón u nosu, takže pravidelná péče není problém.

Mini zelenina s maximem radosti

Vlastně můžeme pěstovat jakékoliv rostliny bez potřeby hlubokého zakořenění, jimž nevadí omezený prostor. Sazenice nakupujeme v zahradnictví nebo rovnou od pěstitelů, přičemž vybíráme odrůdy určené k pěstování v nádobách nebo označené jako „mini“. Některé plodiny pěstujeme rovnou ze semínek (například saláty). Na balkóně s polostínem se kromě salátů daří rajčatům, paprikám, hrášku, šalotce, špenátu, pažitce a také bylinkám.

Nejprve je však třeba dopravit na balkón zeminu, přesněji řečeno substrát, který nasypeme do jakékoliv pevné nádoby s dírkami ve dně – kromě klasického květináče nebo truhlíku dobře poslouží i kbelík, vana, necky, džber, umyvadlo nebo starý děravý hrnec. Těm, kdo se chtějí vyhnout častému zalévání – v parných letních dnech je nutné zalévat i několikrát denně, aby rostliny nezaschly – doporučují odborníci samozavlažovací nádoby, kde si rostliny mohou vzít vodu podle potřeby, takže majiteli belkónové zahrady nic nebrání odjet na víkend pryč.

Není nad vlastní kompost

Samotné zalévání však nestačí, rostlinky potřebují také živiny. Protože si je nemohou brát z okolní půdy, musíme je dodávat zvenčí. Jako nejlepší hnojivo se osvědčuje vlastní kompost, který současně umožní smysluplně spotřebovat organické zbytky z kuchyně. Další alternativou jsou přírodní hnojiva, která jsou na trhu běžně k dostání. Za vaši obětavou péči se vám rostliny mnohonásobně odvděčí! A to nejen na talíři.

Tip: Máte-li zájem dozvědět se více o jedlém balkónu, přečtěte si knihu Alex Mitchellové Balkon k nakousnutí (vyd. Metafora, 2012) nebo se můžete přihlásit na některý ze série workshopů na toto téma, které startují v březnu.

Foto: Plastia, s.r.o.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+