Praha 10: Lokalita s budoucností

24.04.2014 /

Praha 10 je nejen z pohledu realitních odborníků, ale i laickým pohledem, velmi široký pojem. Zahrnuje řadu lokací, které jsou známé svou bujnou zelení, ale i místa přímo navazující na  centra dění, odkud se jen za pár minut dostanete do centra Prahy.

Samotná historie Prahy 10 sahá poměrně daleko. Stejnojmenný městský obvod existoval již v letech 1949 – 1960 jako jeden ze šestnácti obvodů. Území zahrnuje centrální část, kterou definuje např. jihovýchodní část Vinohrad, ale i přilehlé části jako Malešice, Hostřivař či Spořilov. Za posledních 10 let se zde změnilo mnohé. Nelze si nevšimnout, že jde o lokalitu, která je velmi často využívána developery k výstavbě nových projektů. O revitalizaci se ovšem stará i samotné zastupitelstvo. Příkladem je přestavba Malešického parku, který je na území Prahy 10 již od roku 1970.

V místech, kde zmíněné projekty největších developerských firem České republiky vznikají, vzniká zároveň i nová infrastruktura spojená se širší nabídkou služeb a možností trávení volného času. Vše se zkrátka přizpůsobuje tak, aby zde zůstala zachována tolik žádaná zeleň, a přitom obyvatelé dostali vše, co si moderní doba žádá. Z okrajových částí Prahy 10 se tak stává nejen příjemné útočiště novodobých Pražanů, ale zároveň i velmi lukrativní lokalita, co se týče podnikání. Vzhledem k tomu, že realitní trh se pomalu probouzí ze svého „zimního“ spánku, je možná na čase popřemýšlet o nějaké výhodné investici. Praha 10 v tomto směru může být dobrou volbou.

Co se týče realitního trhu, nutno přiznat, že (zejména v poslední době) můžeme pozorovat velmi racionální přístup developerů, kteří v této lokalitě podnikají k prodejním cenám. Nabídka dobrých bytů za rozumné ceny vyprodává projekty ještě před jejich dokončením a druhotně ještě zvyšuje zájem o tuto lokalitu. U nové výstavby se ceny v okrajových oblastech pohybují podle realitních odborníků od 39 tisíc za m2, blíže k centru pak okolo 45 tisíc za m2 až po bezmála 60 tisíc za m2 u novostaveb pasivních bytových domů v Malešicích. Do těchto cen se samozřejmě nepočítají historické vily na Vinohradech.

  • Nejen obyvatelé Prahy 10 mohou využívat dětský cyklopark ve Strašnicích mezi ulicí V Olšinách a Areálem volného času Gutovka v blízkosti metra Strašnická. Projekt za finanční podpory radnice Prahy 10 zrealizovali zdarma tři studenti fakulty architektury ČVUT v rámci unikátního projektu Zásobník projektů – Město na míru.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+