Jaký plot k vašemu domu? Poradíme!

29.04.2014 /

Všichni toužíme po klidu a soukromí, chceme se v domě i na zahradě cítit bezpečně, být odděleni od hluku ulice a také ušetřeni zvědavých pohledů kolemjdoucích. Plot má možná víc funkcí, než by vás hned napadlo, proto stojí za to jeho výběr pořádně zvážit. 

Výběr plotu bychom měli podřídit vzhledu našeho domu, místu, kde bude stát a účelu, jakému bude sloužit. K secesní vile si asi nepořídíme obyčejný drátěný plot a pokud chceme umožnit „dobré hospodyňce, aby přes plot pro pírko skočila”, zvolíme jiné ohrazení, než když naším hlavní cílem je omezit v pohybu našeho miláčka rotvajlera. S drátěným plotem, jehož výhodou je rychlá instalace, velkou parádu nenaděláte, ale je to snadno dostupná, praktická a levná volba, potřebujete-li oplotit zahradu nebo pozemek.

V přírodě nebo do města?

Naopak velmi vkusně působícím a proto vyhledávaným materiálem je dřevo, které se hodí zejména pro ohrazení domu na venkově nebo v přírodě či na horách, a také ladí s každou budovou postavenou za použití tohoto materiálu. Příznivá je i pořizovací cena dřevěného plotu, avšak nesmíme podcenit technologii impregnace, protože jen dobře ošetřené dřevo  bude odolávat nejen počasí, ale také plísním, houbám a hmyzu.

Univerzálně použitelný je kovový plot, který působí vždy solidně a vkusně, a proto umí dokonale podtrhnout dojem u starší klasické budovy i u moderního domu. Pokud vám nevadí větší průhlednost, kdy ale pocit bezpečí můžete vyvážit kovovými hroty a špicemi, máte na váběr z celé řady kovaných výplní a povrchových úprav. Kvalitní kovaný plot v podstatě nevyžaduje žádnou údržbu, jeho mínusem je vyšší pořizovací cena.

Cítit se v bezpečí

Pro toho, kdo se chce cítit doma v maximálním bezpečí, je vhodný betonový plot, jehož hlavní výhoda tkví v odolnosti vůči poškození a pověrtnostním vlivům. Vydrží vám několik desetiletí a přitom nevyžaduje takřka žádnou péči.

Naopak ne každý zřejmě bude jásat nad představou plastového plotu, i když díky odolnosti, tvarové i barevné stálosti a prakticky nulové údržbě si i tento materiál, zvláště jde-li o výrobek z recyklovaného odpadz, získal své příznivce.

Žádný materiál pro stavbu plotu nemá jen samá plus nebo mínus, proto je třeba při výběru  zvážit své priority a zvolit řešení, které se nejvíc blíží vysněnému ideálu.

Martina Coufalová

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+