Dřevo zahradu zútulní

30.06.2014 /

Většina zahrad u rodinných domů se nevyužívá přísně prakticky a neslouží hlavně k pěstování zeleniny. S rolí zahrady jako místa odpočinku ale roste i význam zahradního designu a doplňků. 

Materiálem, který dokáže dát venkovnímu prostoru osobitý charakter, je dřevo. Moderní možnosti jeho využití jsou přitom široké a není třeba zůstávat u tradiční lavičky. V kvalitním zpracování totiž dřevo souzní s přírodním rázem zahrady a přitom může přinášet zvláštní designové efekty.

Terasa zvýší komfort

Velmi rozšířenou možností využití dřeva jsou venkovní terasy, kde tento materiál nepůsobí rušivě jako např. beton nebo dlažba. Dřevěná terasa tak může nenásilně propojovat  interiér s volnou travnatou plochou, ale uplatní se i na přístupu k bazénu nebo k zahradnímu jezírku. Dřevo na terase má ale i praktické efekty – na přímém slunci se nerozpálí jako třeba beton, v chladnějších dnech naopak dřevo „nezebe“.

Materiál pro terasu

  • Jako materiál lze pro zahradní terasu použít různé druhy dřeva, jeho kvalita přitom rozhodne o životnosti konstrukce.
  • Nejběžnější a cenově nejdostupnější jsou domácí smrk nebo borovice. Náklady zvýší nutnost časté a pravidelné údržby a aplikace ochranných nátěrů.
  • Větší trvanlivost má např. dřevo borovice douglasky nebo severský modřín, tyto dřeviny totiž mají vyšší hustotu dřeva a podíl pryskyřice, takže nevyžadují takovou péči jako méně kvalitní dřevo.
  • Nejdéle ve venkovním prostředí odolávají i bez zvláštní údržby exotická dřeva, je ale třeba počítat, že s kvalitou roste i cena.

Efektní pergoly

Při uplatnění dřeva ale nemusíme zůstávat jen při zemi. Zajímavým prvkem s rozmanitými funkcemi jsou pergoly. Tyto lehké a variabilní stavby dokáží výrazně členit zahradní prostor a doplnit. S jejich pomocí vytvoříme např. intimní zákoutí nebo můžeme zahradu izolovat od nechtěných pohledů zvenčí, v kombinaci s popínavými rostlinami může pergola sloužit i jako ochrana před letním sluncem.

Dřevo najde v zahradách i další uplatnění:

  • palisády z dřevěných kůlů z frézované kulatiny
  • dřevěná dlažba z kulatiny
  • obklady betonových ploch (sezení)
  • dřevěné květináče pro rozměrné rostliny, které je nutné „zazimovat“

Foto: ETOILE, s.r.o.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

domy se zahradou k prodeji

stavební pozemky na prodej

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+