Zákon o prokazování původu majetku. Co přinese?

21.11.2014 /

Už v polovině října představilo Ministerstvo financí koncept zákona o prokazování původu majetku. Ten by měl po jeho schválení fungovat od roku 2016. Zákon tvoří novely daňových a trestněprávních předpisů, které jsou zaměřené na postihování nezdaněných příjmů. Co tento zákon přinese za změny konkrétně.

Majetek a jeho identifikace

Cílem zákona je určit totožnost majetku, který neodpovídá příjmům konkrétního daňového poplatníka. Pak přijde na řadu dodanění příjmů, které výše uvedený poplatník správci daně zatajil a ze kterých tento uvedený majetek zafinancoval. A je v podstatě jedno, zda půjde o příjmy, které poplatník získal legálně, či nikoli.

Povinnosti a sankce

Co se týče povinností – tento zákon nezadává nové povinnosti, pokud se vám nestane, že vás správce daně (tedy finanční úřad) nevyzve, že něco takového doložit máte. K tomu ovšem dojde za předpokladu, že budou patrné významné rozdíly mezi vaším jměním a příjmy v daňovém přiznání. Poté byste měli být vyzváni k objasnění tohoto rozdílu a dalších nejasností.

Sankce

Pokud se původ příjmů neprokáže, hrozí zdanění těchto příjmů a pochopitelně i sankce. Obzvláště v případě, že odhadovaná výše stanovené daně bude vyšší než 2 000 000 korun. Penále přitom může být ve výši až 100 %. A to už poplatník významně pocítí. „Častou výmluvou poplatníků bylo, že majetek získali před mnoha lety, například darem od babičky, a že tedy daň za dané období již nelze doměřit. Nyní bude posílena pravomoc správce daně požadovat prokázání takového tvrzení,“ vyjádřila se pro média náměstkyně ministra pro daně a cla Simona Hornochová ve svém komentáři zákona. Přesněji tedy – jde o zdanění nepřiznaných příjmů, nikoliv odčerpání nelegálního majetku, jak by se mohlo zdát. „Zabavování majetku získaného z trestné činnosti je věcí orgánů činných v trestním řízení a příslušných soudů,“ dodala Hornochová.

Prohlášení o majetku

Čím se bude řídit správce daně? Prohlášením o majetku. To se dnes již využívá v rámci exekučního řízení. To bude sloužit jako fixace stavu majetku poplatníka, u kterého vzniklo podezření na vysokou nezdaněnou část příjmů. Jako poplatník nebudete moci použít argument, že jste majetek (který byl získán nově) získali již v dřívějších dobách. Jakékoli nepravdivé údaje budou trestně postihnutelné, a to i tresty odnětí svobody.

Slušných lidí se to netýká!

Zákon samozřejmě přinesl řadu otázek a také komentářů. Za všechny slova šéfa státní kasy Andreje Babiše: „Netýká se to slušných lidí a občanů. Týká se to někoho, kdo má obrovský majetek a čelí podezření. Je normální všude ve světě, že když finanční správa zjistí velký majetek, tak se může zeptat. Naše finanční správa se nemůže zeptat. Nemá de facto žádné kompetence ani autoritu,“ komentoval před médii. Zda se i toto potvrdí, se ukáže až v roce 2016, kdy zákon začne platit. Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Zákony fungují i v zahraničí

Povinnost prokázat původ příjmů, jak se zmiňujeme v úvodu článku, funguje v různých formách i v dalších zemích. Z Evropy můžeme zmínit např. Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Německo a Polsko.

Kdy vyzve Ministerstvo poplatníka k prokázání původu majetku?
Ministerstvo stanovilo hodnotu neevidovaného majetku na deset milionů korun. Nový zákon by měl platit od  1. 1. 2016. Na prokazování původu majetku se dohodla vládní koalice při svém vzniku.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+