Rok 2015: Novinky a změny

30.01.2015 /

Každý začátek nového roku s sebou přináší změny, na které si musíme chtíc nechtíc zvyknout. Zákonodárci nám ani nic jiného na výběr nedávají. Letošní rok není žádnou výjimkou, a tak se pojďme podívat, co nás čeká a nemine.

Novinkou v loňském roce byly energetické štítky, o kterých jsme vás hojně informovali. Nenechte se mýlit, i když si štítky prošly mnoha horkými chvilkami a hodně se proti nim protestovalo i na poli odborném, povinnost zajistit zpracování energetických průkazů platí stále. Nedodržení se trestá tučnými pokutami. Letošní změnou je ovšem snaha zabránit zneužívání doplatku na bydlení v ubytovnách. Změnila se i minimální mzda, což se kvality našeho bydlení určitě týká, a v průběhu roku určitě počítejte s omezením poskytování stoprocentních hypotečních úvěrů.

Konec zneužívání doplatku na bydlení

Ministerstvo práce a sociálních věcí se rozhodlo zabránit zneužívání doplatku na bydlení v ubytovnách. Jaká jsou nová pravidla v rámci vyplácení pomoci v hmotné nouzi? Novinky, které ministerstvo zavedlo, by měly vést ke zlepšení současného stavu. Podle jeho zástupců by měl nadobro skončit nekalý obchod s chudobou v ubytovnách. Skončí také neefektivní vyplácení doplatku na bydlení. Ten bude podle nových pravidel vyplácený jen ubytovnám, které splní předem stanovené hygienické standardy určující dostatečnou kvalitu bydlení. Doplatek na bydlení zároveň dostanou tito lidé jen se souhlasem obce. Výše uvedené hygienické standardy a souhlas obce budou vyžadovány od května 2015. Měla by být zároveň stanovena i maximální výše nájemného podle částky, která je v dané lokalitě obvyklá, a podle normativních nákladů na bydlení podle zákona o státní sociální podpoře.

Úspora pro domácnosti

Další pozitivní změnou je jistě zlevňování energií. Dodavatelé energií na konci roku slibovali, že cena by měla klesnout, a to jak u elektřiny, tak i u plynu. Nepočítejte s nějakými velkými částkami, ale každá úspora se počítá. Podobně domácnosti ušetří i za pohonné hmoty. Cena ropy už pár týdnů rapidně klesá.

Nedostanete 100% hypotéku?

Ačkoli se věci daly do pohybu, nedá se říci na sto procent, že k tomuto dojde zcela, ale Česká národní banka upozornila na to, že s velkou pravděpodobností v roce 2015 dojde k omezení poskytování stoprocentních hypoték. Pokud tedy nemáte nebo nebudete mít našetřeno na bydlení alespoň něco do základu, nemovitost přes hypoteční úvěr neseženete. Banky už nyní omezeně poskytují takové úvěry. Zpravidla dostanete 85procentní. Pokud byste si tedy chtěli vzít hypotéku na jeden milion korun, budete potřebovat 150 tisíc korun vlastních. V praxi by to také mohlo vypadat tak, že banky dostanou povinnost hlásit přesně stanovené počty úvěrů nad 85 %. Uvidíme, co se v průběhu roku stane a jak banky na toto budou reagovat.

ENERGETICKÝ průkaz

Pro letošek je povinnost zajistit energetický průkaz rozšířenější než loni. Platí stále, že chcete-li prodat nebo pronajmout budovu či její část, musíte uvést energetickou náročnost, která je určena v průkazu. Tento údaj nesmí chybět ani na informačních a reklamních materiálech, např. v inzerci, na letácích apod. Podmínka platí i pro realitní kanceláře, které uvádějí nemovitost ve svých propagačních materiálech. Zpracování průkazu musí zajistit i stavebník, vlastník budovy nebo SVJ, a to jak u bytových domů, tak u administrativních budov. Určující je v těchto případech celková energeticky vztažná plocha, která je větší než 1 500 m2 do 1. ledna 2015.

Změny v životním pojištění

Změny se tentokrát dotkly i životních pojistek, a to proto, že docházelo ke zneužívání daňové podpory příspěvků na životní pojištění. Daňová zvýhodnění nebudou poskytnuta u těch smluv, které umožňují výběry naspořené částky dříve než po 60 měsících trvání smlouvy nebo před dovršením 60 let věku. U všech ostatní smluv bude podpora fungovat stejně jako v roce 2014. Zůstává osvobození příspěvků zaměstnavatele u zaměstnance do výše 30 tisíc Kč ročně a snížení základu daně v případě vlastních příspěvků poplatníka až 12 tisíc korun ročně. V případě, že budete čerpat nebo zrušíte smlouvu, čeká vás zdanění. Budete také muset prostřednictvím daňového přiznání „vrátit“ daňové výhody za posledních 10 let, pokud byly příspěvky na životní pojištění v minulosti uplatněny jako odčitatelná položka. Každopádně bude dobré se o tomto dobře informovat.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+