Opava: město neustálých proměn

16.04.2015 /

Poslední soc. průzkum veřejného mínění ukázal, že Opava je skutečně dobrým místem pro život. Obyvatelé v něm projevili svou spokojenost s dobrou dostupností centra města i kulturním životem. Z výzkumu také vyplynulo, že více než polovina respondentů je členem min. jedné dobrovolné neziskové organizace, nejčastěji sportovní nebo kulturní.

Devět z deseti obyvatel se vyjádřilo, že je spokojeno se životem ve městě. A to už je opravdu slušný výsledek. A není divu. Opava za posledních několik let mění svou tvář k nepoznání. Zastupitelé města se neustále snaží o vylepšení infrastruktury, dopravní obslužnosti i o pozitivní úpravu místních parků a veřejných míst. Ani v letošním roce se nebude zahálet. V březnu byla např. zahájena celková rekonstrukce ulice Gudrichova, a to v úseku od ulice Boženy Němcové po železniční přejezd u ulice U Zastávky. Rekonstrukce potrvá až do konce listopadu. Městskou kasu bude stát více než 25 milionů korun. Dojde k opravě vozovky, vjezdů, chodníků a výstavbě nového veřejného osvětlení. Součástí rekonstrukce budou rovněž i přeložky inženýrských sítí, nový přejezd železniční tratě a chodník podél trati až k sídlišti 17. listopadu. Celá akce probíhá ve spolupráci s SmVaK Ostrava, a. s., které budou v těchto místech provádět výměnu vodovodu z důvodu havarijního stavu.

Dalším dobrým počinem města by mělo být plánované zateplení tří mateřských školek a dvou základních škol. Jsou to zatím plány, které získají jasnější podobu již brzy. Jak to? Státní fond životního prostředí České republiky totiž vyhlásil na začátku roku výzvu k přijímání žádostí v rámci Operačního programu Životní prostředí. Díky tomu se naskytla jedinečná možnost čerpat dotace na zateplení vybraných školských budov, o které zastupitelé budou usilovat. Finanční prostředky by měly být pak využity na revitalizaci mateřských škol Edvarda Beneše, Mnišská a Vaníčkova a Základní školy Opava-Kylešovice. To potvrdila i první náměstkyně primátora. Zateplení si podle předběžných odhadů vyžádá náklady ve výši osmdesáti milionů korun. Značnou část uznatelných nákladů by přitom mohla pokrýt dotace, dopředu však bohužel nelze předvídat, jaká výše dotace bude městu nakonec přiznána.

To jsou jen malé střípky ze soustavné práce zastupitelů. Opavané sami tvrdí, že jejich město je velmi pohostinné a přátelské, s dostatkem zeleně a širokou nabídkou možností kulturního vyžití. 9 z 10 respondentů průzkumu souhlasilo s tím, že Opava je dobře dostupná vlakem, dobře se zde žije rodinám s dětmi a jedná se o čisté město. Pokud tedy rozmýšlíte o tom, zda zde zakotvit, dáváme vám zelenou. Aktuální nabídku nemovitostí pak najdete na www.realcity.cz.

Od roku 1992 vzhled a rozvoj centra Opavy ovlivňují památkáři. Co se za uplynulých dvacet let při památkové podpoře podařilo vybudovat, i to, co i za tím, co má zatím k ideálnímu stavu daleko, mapuje nová kniha pokřtěná v březnu tohoto roku s názvem Hodnoty, které chráníme. Autoři knihy chtějí ukázat, na jakých základech památková péče v Opavě stojí, do jakých oblastí zasahuje a k čemu směřuje. Určitě zajímavý tip, pokud se o centru chcete dozvědět více.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+