Kravaře: Malebná příroda na dosah

05.05.2015 /

Kravaře leží 8 kilometrů od statutárního města Opava, 13 kilometrů od Hlučína a 19 kilometrů od města Bílovec. Historie praví, že až na Dvořiska bylo území Kravař součástí Hlučínska, s nímž sdílelo jeho osudy. Jak se tu žije dnes?

Malebná příroda městu rozhodně nechybí. Kravaře se nacházejí v nivě řeky Opavy. Dnešní území se specifickou minulostí zahrnuje téměř 30 obcí a uchovává si nejen charakteristické nářečí a kroje, ale i zvyky. Kromě nádherné přírodní scenérie tu na vás čekají historické památky, pohádkové zámky, sportovní vyžití pro cyklisty, turisty i milovníky vodních sportů. Nuda vás tedy rozhodně v Kravařích nepotká. Je to město se všemi službami, které si moderní doba žádá. Pokud se poohlížíte po novém klidném domově, jste na správném místě.

Významným milníkem v novodobých kravařských dějinách je rok 1960, kdy se po připojení sousedních obcí Kouty a Dvořisko staly Kravaře městem. Od roku 2003 pak vykonává jako obec s rozšířenou působností správu devíti obcí – Bolatic, Chuchelné, Kobeřic, Kravař, Rohova, Strahovic, Sudic, Štěpánkovic a Třebomi.

Místní zastupitelé tu neusnuli na vavřínech, což dokazuje fakt, že jen za posledních pět let se tu toho zvládla celá řada. Např. v roce 2013 se podařilo snížit energetickou náročnost místní mateřské školy, v rámci Programu rozvoje venkova ČR vznikly nové autobusové zastávky, nové osvětlení získaly přechody pro chodce, opravila se také věžička u budovy městského úřadu a další. Zastupitelé dbají na čistotu města, každoročně řeší odpad (separaci i svoz bioodpadu), stejně jako se aktivně zapojují do akcí určených ke snížení prašnosti v ulicích apod.

Podle strategického plánu rozvoje města byly v roce 2006 v Kravařích evidovány mateřská, základní a umělecká škola. V současnosti jsou zde dvě základní školy, dvě mateřské školy, ale i další vzdělávací instituce. Zejména mladší generace potěší místní aquapark, který slouží k volnočasovým aktivitám v létě. Najdete zde i Základní uměleckou školu. Starším obyvatelům velmi dobře slouží Domov pro seniory sv. Hedviky. Lidé mohou využívat i služeb dalších organizací, jako je Centrum volného času Kravaře apod. Kromě fungujícího systému základních a mateřských škol zde město poskytuje i poradenskou službu pro rodiny a jednotlivce. Zájem zastupitelů o spokojený život místních je opravdu velký, což dokazují dosud realizované projekty na jeho území. Pokud vás tato lokalita oslovila, aktuální nabídku nemovitostí v Kravařích najdete na www.realcity.cz.

Co se týče sportu, kultury a volného času, nabídnou Kravaře místním široké sportovní zázemí (Aquapark, Bully arénu, Zámecký golf club Kravaře aj.), kulturní památky i bohatou historii (zámek, park, kostel).

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+