Jak na výběr projektu rodinného domu?

01.06.2015 /

Rozhodli jste se postavit dům, pozemek máte a teď se rozhodujete, jak by měl vlastně jeho projekt vypadat? Řešíte, zda se rozhodnout pro některý z typizovaných projektů, nechat vše na architektovi, nebo si prvotní návrh dokonce vypracovat sami? A jaké otázky si vlastně položit, než se do toho vůbec pustíte?

Váš dům by měl odrážet vaše preference, odpovídat vašemu životnímu stylu a vyhovovat vám po všech stránkách. Z toho důvodu si musíte odpovědět na řadu otázek. Mezi ty základní patří:

Jak velký dům potřebuji?

Jedním ze stěžejních rozhodnutí je volba velikosti domu. Máte zájem o patrový nebo přízemní dům? Kolik ložnic by měl mít váš budoucí dům? Ve které místnosti trávíte nejvíce času a budete potřebovat pokoj pro hosty?

Jaké možnosti nabízí má parcela?

Jaká je velikost vašeho pozemku? Omezují vás jeho rozměry nebo jde o parcelu tak velkou, že k domu počítáte také s velikou zahradou, garáží apod.? Nachází se pozemek na rovince nebo ve svahu? Na kterou světovou stranu byste rádi orientovali ložnice a obytné pokoje?

Požaduji absolutní míru soukromí?

Také tento bod patří mezi velmi důležité. Vadily by vám okna na bočních stranách domu, aby k vám viděli zvědaví sousedi? A co okna do ulice, snesli byste pohledy kolemjdoucích? Vyhovoval by vám více půdorysný tvar do L nebo preferujete půdorys ve tvaru písmene U, který poskytuje vyšší míru soukromí? Chtěli byste velké prosklené plochy, nebo raději tradiční menší okna s parapetem? Dáte přednost kryté terase? Plánujete dům obklopit klasickým nebo živým plotem?

Plánování z hlediska vybavení interiéru

Dopředu si musíte promyslet také další etapy při realizaci projektu, jako je zařizování interiéru. Ideální je mít přibližnou představu o tom, jak hodláte každý z pokojů zařídit. Díky tomu budete vědět, jestli můžete využít váš stávající nábytek, nebo je třeba počítat s nákupem veškerého vybavení. Zároveň vám to dovolí konkretizovat představy o budoucí velikosti pokojů a odkládacích prostor.

Na základě výše uvedených otázek byste měli získat přibližnou představu o podobě projektu vašeho budoucího domu. Následně se můžete rozhodnout pro některý z typizovaných projektů nebo navrhnout vlastní a doladit jej za pomoci architekta. Typizované projekty vás vyjdou levněji, nemusí však splňovat všechny vaše požadavky, práce s architektem je dražší a náročnější, ale na druhou stranu je zde vyšší pravděpodobnost, že tak postavíte dům svých snů. Jelikož však nežijeme v ideálním světě, pravděpodobně vždy dojde na kompromisy. V takovém případě se zkuste zamyslet nad tím, co od domu budete požadovat v horizontu příštích 10-15 let. Bude vám vyhovovat i tehdy? Pokud ano, nejspíš jste vybrali správně.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+