Jarní face-lift prospěje vám i vaší jídelně

15.06.2015 /

Jídelna! Cítíte ten takřka pejorativní nádech, jež názvu přihrály z hlediska designu často až hororově strohé školní jídelny nebo pajzly, kde vám za 30 korun naservírují utopence podezřelé chuti i vůně? Tak se nadechněte znovu, doma, ve vlastní jídelně. To je jiná, viďte? A vzhled? Ujde? Může to být lepší? Může – jen se inspirujte našimi tipy.

O volbě barev do kuchyně jsme se rozepsali v jiném článku na stránkách Realcity.cz. Jídelna je na tom z tohoto hlediska velmi podobně. Velmi přitom záleží na tom, jakého výsledného efektu toužíte docílit. Je-li jídelna v jednom velkém prostoru s kuchyní a obývákem, měli bychom se vyvarovat příliš divokých kombinací pestrých barev. Ty by narušovaly kompaktnost prostoru. Velmi vhodné jsou barvy, které stimulují chuť k jídlu a dovolí vám se uvolnit. Bez uzardění tak můžeme doporučit např. vděčné teplé odstíny červené či oranžové. Nezapomeňte, že pro změnu barev nemusíte vůbec malovat. Bohatě stačí pár vhodně zvolených interiérových doplňků a voilá!

Doplňky do jídelny? Hokus pokus abrakadabra

Důležitá rada: Nebojte se experimentovat a čarovat s detaily. Ať už holdujete modernitě, klasickému rustikálnímu stylu nebo retro feelingu panelákových kamrlíků ze 70.–80. let minulého století, nic vám nebrání osvěžit si jídelnu pomocí několika vhodně zvolených doplňků. Volba přitom závisí primárně na vašem osobním vkusu, nebudeme se tedy pouštět do despotických příkazů a zákazů. Zkrátka buďte sví. Co takhle v jídelně pověsit originální nástěnné zrcadlo, které ji opticky zvětší a poslouží jako nouzové řešení třeba v případě, že si koupelnu zrovna usurpuje jiný člen domácnosti?

Stejně tak si můžete pořídit ozdobné svícny a užívat si romantických dýchánků při svíčkách. Kapitolou sama pro sebe je pak stolování. Šik a nadčasově působí např. ručně vyráběný porcelán, celkový dojem pak dolaďte hezkým ubrusem nebo své blízké potěšte ubrouskovým origami. Pamatujte, vaše jídelna je jen vaše, tvoříte ji tak, abyste se tam cítili dobře, nechystáte ji na focení do žurnálu (pokud snad ano, dejte nám vědět). Takže experimentujte a uvidíte – největší chybou je totiž nedělat nic.

Vzhled je fajn, jen ne na úkor praktičnosti

Pompézní reprodukce Michelangelova Davida, cenné vázy z období vlády dynastie Ming nebo kluzká podlaha, na které se akorát zabijete? Proti gustu žádný dišputát. Jen při expedici do obchodů s doplňky do interiéru a nábytkem pamatujte na základní mantru dokonalé jídelny: „Dokonalá jídelna je taková, kde se cítím dobře.“ Sochy jsou hezké, vázy samozřejmě také, ale pokud máte psa nebo děti, koledujete si o tragédii a nechtěnou destrukci cenných uměleckých děl. Myslete na potřeby všech členů domácnosti, berte v potaz všechny ty zdánlivé malichernosti všedního dne.

Děti ráno jedí corn-flakes a většinou pocintají ubrus? Prostírejte ubrusem, který je snadno omyvatelný, látkový schovejte pro speciální příležitosti, prostírejte si jím třeba, když vaši miláčci vyrazí na školu v přírodě. Máte domácího mazlíčka, který vás láskyplně pozoruje při každém jídle (a napjatě čeká, jestli vám něco neupadne od pusy)? Co mu přichystat pelíšek, ať má u té číhané trochu pohodlí? Máte kuchyň spojenou s jídelnou a vadí vám všudypřítomné pachy z vaření a smažení? Pořiďte si výkonnou digestoř a máte po problému. Na každý problém najděte adekvátní řešení, teprve pak se do své jídelny opravdu zamilujete.

To by pro dnešek stačilo. Nechceme vás příliš vyčerpat, aby vám zbyla síla také na samotný face-lift jídelny. Držíme vám palce.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+