Výhody a nevýhody mezonetového bytu

02.05.2016 /

Jedním z trendů posledních let jsou nepochybně i mezonetové byty. Stávají se útočištěm pro lidi, kteří ocení efektní bydlení a inspirují se zahraničím.

Vícepodlažní byty, jak se i mezonetům říká, s oblibou kupují zájemci o luxusní bydlení. Nejčastější variantou jsou dvě bytové jednotky spojené schodištěm. Vznikne tak kompromis mezi bytem a rodinným domem. Velký otevřený prostor působí velmi vzdušně a luxusně, má ovšem i své stinné stránky.

Velký prostor oceníte

Otevřený prostor je jednou z výhod, kterou kupující mezonetových bytů ocení. Od toho se odvíjí i vyšší cena. Ta se navíc projeví i v umístění mezonetů, protože na rozdíl od rodinných domů, které najdete v okrajových částech velkých měst, mezonetové byty jsou často v centru dění velkých měst. A tak není divu, že je o ně zájem i mezi investory. Takové byty se i celkem dobře pronajímají.

Nepřítel: vedro!

Velkým neduhem bývá špatná izolace, díky které se v letních měsících v bytech nedá skoro dýchat. To lze samozřemě řešit klimatizací. Ta bohužel nevyhovuje všem. Své o tom ví např. alergici. Problémy bývají i v zimním období, kdy je v bytě teplo nerovnoměrně rozložené. Stoupá totiž do vyšších pater, kde se následně nedá fungovat.

Schodiště

Úžasné a zároveň na překážku – takové je schodiště, které v mezonetu nemůže chybět. Na pohled skvělé, co se praktičnosti týče, už je to horší. Představuje nebezpečí pro nejmenší obyvatele bytu stejně jako pro starší generace. Mladým lidem zpravidla nevadí absolvovat cestu po něm i několikrát denně. Ti starší už mohou mít problém i zdravotní.

Další důležitou věcí je samotné schodiště

Které je lepší? Rovné, zalomené, nebo dokonce točité. Točité se hodí všude tam, kde je nouze o prostor. Je třeba při jeho využití dát vždy pozor, kam a jak šlapete. Je tedy velmi nepohodlné pro běžné užívání. Lomené schodiště se dá používat docela pohodlně, ale vždy způsobuje problém při stěhování rozměrnějších předmětů. Rovné je tedy ideál, pokud schody nejsou příliš příkré a vysoké. Odborníci vám určitě s výběrem pomohou. Co se týče šířky, ta by měla být minimálně osmdesát centimetrů, v ideálním případě devadesát centimetrů. Sedmdesát opravdu nestačí!

Úložné prostory

Je asi jasné, že na první pohled se vám mezonet zalíbí, protože využívá vertikalitu. Využít prostoru do výšky oceníme všichni zvláště při ukládání věcí. Sezónní věci mohou být uloženy až někde u stropu a nemusí na ně oko návštěvníka ani dohlédnout.

Mezonetový byt není pro každého

Jde sice o originální atypické bydlení pro všechny, kterým se zdá obyčejný byt či dům příliš fádní, i dostatečně velký prostor pro větší rodinu s dětmi. Přesto bývá mezonetový byt spíše luxusem a originalitou na úkor pohodlí. Proto rozhodně není vhodný pro každého. Vždy je třeba zvážit především nevýhody bydlení, protože právě ty vám mohou časem poněkud zkomplikovat život.

Kde se vzal “mezonet”

Slovo mezonet pochází z francouzského slova maisonette (domeček). Snad i díky svému francouzskému názvu působí mezonetové byty elegantně a šarmantně.

Pro mezonetový byt je typické, že propojuje dvě podlaží – například dva původní byty nad sebou, které jsou propojené schodištěm. Přitom v dolní části zůstává obývací prostor a kuchyně, zatímco nahoře vznikají ložnice, dětské pokoje, případně pracovna.

Hlavní výhody bydlení v mezonetu

  • dostatek prostoru
  • byty bývají zpravidla větší, a je proto možné v nich oddělit soukromou část (ložnice) od společenské (obývací prostor)
  • vzdušnost
  • vysoké stropy
  • prosvětlení
  • krásný výhled

Vše ovšem záleží na konkrétním místě i architektonickém pojetí.

Mezonetové byty jsou vyhledávaným cílem investorů. Ti předpokládají, že byty v centru měst budou vždy žádané. Luxus bydlení poblíž kulturního dění vždy přiláká zájemce, kteří si rádi za podobné bydlení připlatí. Peníze uložené v tomto typu bytu jsou dobrou investicí.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+