Interiérová kouzla s paravanem

04.07.2016 /

Umí snadno vykouzlit příjemnou atmosféru, během chvilky rozdělí prostor nebo vymezí dvě odlišné zóny, případně schová neuklizený kout, který by měl být skryt oku návštěvy. Řeč je o paravánu. Jaká s ním jdou kouzla v interiéru?

Něco málo z historie

Pochází z Asie. K nám se paravány dostaly díky nadšeným objevitelům a jejich výpravným cestám. A my jsme si je natolik oblíbili, že zde zůstaly dodnes. V některých zemích jsou “právem” považovány za malé umělecké dílo. Je to třeba v Číně. Zde také mnohdy díky bohtému zdobení nahrzují dekorativní obrazy. Jinde však oceňují jejich praktičnost. Speciální paravány se vyrábí v Japonsku. Známé jsou svou neuvěřitelnou lehkostí, díky které se s nimi skvěle manipuluje. Přišlo 17. století a tento osobitý kus “nábytku” se stal součástí panských sídel.

Umístěte ho kamkoli!

Nemusí dělit jen malou místnost, stejně dobře sluší i velkým pokojům. Tam mají trochu jinou funkci, a to zútulňovací. Pokud zvolíte přenosnou variantu, může být multifunkční. Nezapomeňte, že Paraván může hrát svou roli nejen uvnitř, ale velké využití najde i v exteriéru, kdy vás třeba dokonale skryje před zvídavými zraky sousedů.

Jak si správně vybrat

Na trhu je nepřeberné množství kusů. Jsou z různých materiálů – od plastu přes hliník až po další těžké kovy, ale i dřevěné apod. Mají také nejrůznější dekorace a zdobení. Máte-li byt v moderním stylu, určitě zvolíte nějaký kov či plast. Milovníci přírody dají přednost dřevu vyplněnému plátnem, nebo paravánům s výplní větviček. Pro umělecké tipy jsou k dostání kousky se skleněnou vitráží, které zajistí zvláštní světelný efekt v místnosti, a to i za denního světla. Najdete i opravdu bláznivé kousky, které hravě oživí i velmi unylí domov.

S nožkami nebo bez?

Je důležité, jakou má paraván oporu a stabilitu. Pro rozdělení místnosti je lepší ten, který pevně stojí na podlaze. Pokud jej máte mít např. na koberci, jsou lepší nožičky. Nebudete muset řešit stopy, které vzniknou jeho umístěním. Vždycky je lepší vybrat si ho přímo na místě, zkusit jeho stabilitu a poptat se odborného personálu. Jen podle vzhledu nekupujte.

Pro šikovné ruce

Pokud nechcete sahat hluboko do kapsy a jste alespoň trochu manuálně zruční, můžete si vytvořit svůj vlastní skládací paraván. Jde to např. ze starých dřevěných interiérových dveří – potřebujete 3 kusy, z dřevěných palet, nebo si lze také vytvořit rám, do kterého umístíte závěs z korálků či provázků. Jako vždy připomínáme, že fantazii se meze nekladou. Záleží pouze na vaší šikovnosti a nápaditosti. Je třeba samozřejmě vždy přihlédnout k typu interiéru, do kterého bude paraván umístěn.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+