Příprava bazénu na sezónu. Jak na odzimování?

19.04.2019 /

S příchodem jara už se každý majitel bazénu pomalu začíná těšit, až se poprvé smočí. Než k tomu ale dojde, je třeba bazén odzimovat a připravit. Jak? To si povíme v našem malém průvodci. Když se budete řídit radami odborníků, čeká vás křišťálově čistá voda a rodinná pohoda.

Kdy začít

Zásadní otázka zní: kdy zahájit odzimování a přípravu bazénu na sezónu. Odborníci radí, že správný čas na to, starat se o vodu v bazénu, je v okamžiku, kdy se teplota vody začne pohybovat okolo 10 °C. Tehdy se totiž zvyšuje možnost růstu řas, tvorby a množení bakterií. Díky včasné prevenci se vyhnete pozdějším komplikacím. A to vám může ušetřit i nemalé finance.

První krok

Po řádném zazimování vyjměte z bazénu všechny dilatační plováky a pomocí teleskopické síťky odstraňte větší nečistoty např. listí a větvičky stromů. Poté postupně zavřete ventily technologií v bazénu a začněte odpouštět zbylou vodu ve venkovním bazénu.

Když je voda odpuštěná

Po odpuštění vody namontujte zpátky všechna čerpadla a další technologie. Než tak učiníte, přesvědčte se, jestli jsou dokonale čisté. Pak přichází na řadu kontrola ventilů a spojů. Zkontrolujte, zda jsou spoje ventilů těsné. Pokud přijdete na jakýkoli únik bazénové vody, je potřeba, abyste tento spoj dotěsnili. Těsnost kontrolujte v průběhu celé sezóny.

Než spustíte čerpadlo

Než zapnete čerpadlo, přepněte funkci šesticestného ventilu do polohy „Filtrace“. Je třeba se ujistit, že je ve skimmeru umístěný košík pro zachycení hrubých nečistot a je v pořádku v nepoškozeném stavu. Jestliže je vše, jak má být, můžete spustit čerpadlo. Když je voda z bazénu pryč, pusťte se do čištění bazénu jako takového. Tento úklid by měl být důsledný, neboť se od něj odvíjí čistota vody po celou sezónu. Dejte si tedy záležet. Omývání se provádí speciálním čistícím prostředkem. Ten je třeba následně důkladně opláchnout ze stěn bazénu, aby se nedostal do vody.

Čistá voda znamená důkladné hlídání pH vody

Aby vody vydržela po celou sezónu čistá, je podstatné pH vody a množství volného chlóru. Když budete hlídat tyto dvě veličiny, bude všechno o mnoho snazší. U pH by se hodnoty měly pohybovat mezi 6,5 až 7,6, u chlóru pak 0,1 až 0,6. Na měření se používají nejrůznější testery. Pro úpravu pH i chlóru se používají následně speciální přípravky, kterými hodnoty snadno můžete regulovat.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+