Nejdřív jistou hypotéku, až pak hledat byt!

04.12.2019 /

Chcete koupit byt, ale máte obavy, abyste nepřišli o rezervační poplatek, kdyby vám hypotéka nevyšla? Je zde jedno řešení. Nechte si nejdříve schválit hypotéku a až pak hledejte vysněný byt.

Jak to funguje?

„Ještě před tím, než si vyberete nemovitost, vyřídíme společně hypotéku,“ říká Anna Kendíková ze společnosti HYPOASISTENT a dodává: „Sepíšeme žádost a doložíme podklady k posouzení příjmu.“ U zaměstnanců se dokládají výpisy z účtu s příchozí mzdou a potvrzení o příjmu na formuláři banky, u podnikatelů se doloží daňové přiznání. V této fázi se však nemovitost vůbec neřeší. Důležité je si pouze spočítat, kolik máte vlastních peněz a dle toho nastavit variantu hypotéky. Na výběr máte hypotéku 90 %, 80 % a 70 % – podle toho, jaký podíl očekávané ceny plánujete financovat z vlastních prostředků. Banka vám následně schválí požadovanou výši hypotéky na základě vašeho příjmu. Poté máte rok na to, abyste si nemovitost vybrali a peníze z hypotéky vyčerpali. Jakmile si tedy vyberete svůj vysněný byt nebo dům – doložíte návrh kupní smlouvy a nechá se udělat odhad hodnoty této nemovitosti. Banka vyhotoví zástavní smlouvy a již je vše jako u klasické hypotéky, avšak s tím rozdílem, že hypotéka byla dopředu schválená a nic tedy neriskujete.

Dokládám po výběru nemovitosti opět příjmy?

Ne, banka již po vás opětovné doložení příjmu nepožaduje. Ale pozor, je tu jedna výjimka. Od schválení do vyčerpání hypotéky je potřeba nepořizovat si další úvěr, jinak by bylo potřeba příjem znovu doložit. Banka se totiž před čerpáním podívá do úvěrového registru a pokud byste si pořídili nový úvěr (stačí i jen kontokorent nebo kreditní karta), bude banka požadovat aktualizaci vaší bonity. „Z toho důvodu doporučujeme počkat s dalšími případnými úvěry, anebo si je vzít ještě před schválením hypotéky,“ říká Anna Kendíková.

Co když potřebuji méně peněz, než je schváleno?

V tomto případě se nemáte čeho obávat. Banka dává možnost až 50 % z výše schválené částky zdarma nevyužít (nevyčerpané peníze nelze použít na jiný účel). Tyto nepoužité peníze samozřejmě splácet nebudete, vše se přepočítá na částku, kterou skutečně potřebujete. Pozdější navyšování hypotéky ale není možné, musel by se připravit nový úvěr. Z tohoto důvodu doporučujeme nechat si schválit raději vyšší částku, aby pak hypotéka byla dostatečná. 50 % je dostatečně vysoká částka, abyste měli rezervu.

Co se stane, když za rok hypotéku nevyužiji, jaké jsou tam poplatky?

Poplatek za schválení je standardně ve výši 4 900 Kč, ale je možná výjimka. Pokud se vám za rok nepodaří najít nemovitost, pak zaplatíte storno poplatek 9 900 Kč. Celé vás to tedy bude stát 14 800 Kč. Je to samozřejmě na zvážení, ale výhodou je, že hypotéku máte okamžitě k dispozici a že je již schválená a tedy 100% jistá. Nemusíte se tak obávat, že byste přišli o rezervační poplatek (což by stálo podstatně víc), nebo že by vám vysněnou nemovitost „vyfoukl“ někdo rychlejší.

Na co všechno můžu použít tuto hypotéku?

Tuto hypotéku je možné získat na koupi nemovitosti (bytu nebo domu) určené k bydlení. Nelze ji použít na rekonstrukci, ani na výstavbu. V případě koupě novostavby by se mělo jednat o takový byt nebo dům, který už je dokončený nebo těsně před dokončením – aby hypotéku bylo možné vyčerpat do roka od schválení úvěru.

Značka HYPOASISTENT vznikla v roce 2010 jakožto prémiová značka v oboru hypotečního financování. Klienti i obchodní partneři oceňují zejména odbornost a profesionalitu makléřského týmu, který má více než 15 let zkušeností s financováním rezidenčních nemovitostí.

HYPOASISTENT je dnes oceňovanou makléřskou společností specializující se na oblast hypotečního financování pro českou i zahraniční klientelu a na hypoteční servis pro klienty developerských projektů.

HYPOASISTENT je smluvním partnerem všech hypotečních bank a spolupracuje i se stavebními spořitelnami. Díky tomu může klientům nabídnout zcela objektivní srovnání hypoték jednotlivých bank a představit optimální varianty financování.

Díky kvalitnímu portfoliu, vysokému objemu produkce a úrovni zpracování úvěrových složek jsou pro klienty HYPOASISTENT připravené speciální slevy na úrokových sazbách a poplatcích. Klienti se nemusí starat ani o potřebné „papírování“, maximum vyřídí hypoteční specialista samostatně. Ten je klientovi k dispozici i při čerpání úvěru a na konci fixace úrokové sazby, kdy pomůže s bankou dojednat výhodné podmínky i pro další fixační období.

HYPOASISTENT je členem Asociace hypotečních makléřů ČR a hrdým nositelem certifikátu „FÉR Hypotéka“.

Zdroj:
HYPOASISTENT s.r.o.
Sokolovská 55
186 00 Praha 8
Česká republika
Tel.: 222 982 557
www.hypoasistent.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+