Zákon o realitním zprostředkování. Blíží se lepší časy a konec s nepoctivci?

16.12.2019 /

Již druhým čtení prošel v Poslanecké sněmovně ČR zákon o realitním zprostředkování. Snaha ministerstva prostřednictvím tohoto zákona je zkvalitnění vztahů mezi realitními zprostředkovateli a jejich klienty a přiblížit podmínky tohoto podnikání k ostatním státům EU. Přesněji řečeno – zákon má za cíl upravit a jasně vymezit vztahy v oblasti realitního zprostředkování a zvláště pak posílit ochranu klientů realitních zprostředkovatelů.

Jasnější pravidla realitnímu trhu

Pravidla, to je to, co realitní trh zjevně potřebuje. Aby realitním kancelářím nekazili pověst tzv. podomní prodejci, kteří nectí žádná pravidla, a aby klienti mohli beze strachu využívat kvalitních služeb realitních zprostředkovatelů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová se vyjádřila jasně: „Chceme dát realitnímu trhu jasnější pravidla a především tím pomoci chránit zájmy občanů, kteří do nemovitostí investují své celoživotní úspory. Hlavním cílem navrhovaného zákona je proto upravení a jasné vymezení vztahů v oblasti realitního zprostředkování,“.

Realitní činnost jako vázaná

Kromě jasně daných pravidel je v návrhu zákona počítáno s věčně probíraným tématem, kterým je povinnost zařazení činnosti realitních zprostředkovatele do vázaných živností. Důvod je jasný. Toto zařazení následně automaticky vyžaduje potřebnou kvalifikaci. A tak realitní zprostředkovatelé do budoucna budou muset mít odborné vysokoškolské vzdělání nebo vyšší odborné či středoškolské kombinované s povinnou tříletou praxí. Stejnou váhu bude mít získání osvědčení na základě složení státem certifikované zkoušky.

Povinné pojištění odpovědnosti a další novinky

Dobrou zprávou pro klienty je i navrhované další novinky. Jednou z nich je povinné pojištění odpovědnosti realitních zprostředkovatelů za způsobenou újmu. Další zásadní je stanovení písemné formy pro smlouvu o realitním zprostředkování. Zákon by měl stanovit i povinnost realitního zprostředkovatele dokládat klientovi některé písemnosti (doklad o pojištění, výpis z veřejného seznamu apod.) a stejně tak velmi podrobně upravuje výplatu provize makléři.

Bezpečnost úschov finančních prostředků

Debatovanou otázkou posledních let je i bezpečnost úschov. Tou se zákonodárci zabývali i na předchozím jednáním ústavně právního výboru. Realitní firmy přijímají tyto finanční částky do doby, než je uzavřena kupní smlouva. A to je i prostor pro nekalé chování. Někteří z poslanců požadují administrativní zpřísnění pravidel pro takové nakládání s prostředky klientů. Uvidíme, jak se s tímhle zákon nakonec popasuje.

Další návrhy jednotlivých poslanců

Při projednávání se objevují i další návrhy týkající se nejrůznějších témat. Jsou to například rozšíření kvalifikačních možností o placené kurzy na vysokých školách či úprava povinnosti předávat kupujícím veškeré informace o vadách nemovitosti. Tyto jednotlivé náměty budou předmětem debat na dalším čtení. O případné úpravě vládního návrhu zákona rozhodne sněmovna ve třetím čtení. Účinný by měl být zákon od začátku příštího roku.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+