Příprava vody v bazénu: Pozor na časté chyby!

20.05.2014 /

Bazény se připravují na sezónu. Co všechno ale udělat, aby voda v nich zůstala křišťálově čistá po několik měsíců? Nezapomeňte na důležité kroky, bez kterých bude další údržba bazénu zbytečná nebo vás vyjde na nekřesťanské peníze. Poradíme vám, jak na to.

Letní teploty zaútočily už na jaře, proto není divu, že řada majitelů bazénů se už pustila do prvních příprav na letní sezónu. Bohužel i zkušení mistři se mohou zmýlit, a proto není na škodu vysvětlit si základní omyly, které se při údržbě bazénové vody dělají.

S měřením pH vody vyčkejte!

Jednou z častých chyb je měření pH vody, které majitelé bazénů provádí ihned po napuštění vody do bazénu. Podle odborníků je to však předčasné. Voda musí trochu odležet a, jak se říká, zabydlet. Je proto dobré provést první šokovou dávku, která vodu připraví na běžný provoz. Až po několika dnech, jde zhruba o týden, kdy se voda usadí a filtrace již nezvládne pročistit všechny prvotní nečistoty, je dobré provést zmíněné měření pH. Jako ideální hodnoty se uvádí pH od 6,8 do 7,2. K úpravě hodnoty pH využijte výrobky s označením pH plus nebo pH minus. Kromě pH vody se měří i přítomnost chloru. Tyto hodnoty jsou totožné. K úpravě hodnot pak využijte výrobky s označením Cl plus a minus.

Špatná frekvence filtrování vody

Další častou chybou je nedostatečné filtrování. Při hezkém počasí se majitelé bazénů o vodu starají spolehlivě. Přijde-li ochlazení, na filtrování se zapomíná. Bazénová voda však vyžaduje každodenní péči za jakéhokoli počasí. Podle odborníků by měla filtrace pracovat minimálně 12 hodin denně, a to i tehdy, když jste například na dovolené nebo mimo domov. Pro tyto případy se používají třeba spínací hodiny na zásuvku. Na nich lze nastavit, kolik hodin má být proud v provozu a kolik hodin ne. Dojde-li k výpadku proudu, může se u digitálních hodin vynulovat nastavený čas. Spolehlivější jsou proto manuální s tlačítky. Nejen filtrace ovšem zajistí křišťálově čistou vodu. Budete potřebovat i další chemii. Do bazénu se dávají speciální čistící tablety, které se vkládají do speciálního plováku. Počet tablet a doba rozpouštění je různá podle výrobku. Potřebujete-li odjet na delší dobu, koupíte jednoduše větší tablety, které vydrží až 8 dní. Na plováku (dávkovači) se dá také upravit počet mezírek, kudy protéká voda při rozpouštění. I tím můžete proces rozpouštění tablet zregulovat a zpomalit.

Tablety ani koncentráty nepatří přímo do vody!

Odborníci apelují na špatné zacházení s tabletami a koncentráty. Ty rozhodně nepatří přímo do vody. Tablety se rozpouštějí prostřednictvím dávkovače (plováku – můžete použít i plátěný pytlík), koncentráty se míchají s vodou a až poté vlévají do bazénu. Tablety po usazení na dně bazénu mohou porušit povrch bazénu, kterému hrozí popraskání.

První ošetření vody

Než začnete vodu jakkoli čistit, je třeba jí dát po napuštění bazénu šok. V tomto ohledu záleží na tom, zda jste vodu napouštěly z řádu nebo ze studny.

Voda z městského řádu stačí pouze šokově upravit pomocí speciálního přípravku (např. SHOCK Chlor). Potom je dobré nechat vodu 24 hodin marinovat. Znamená to, že se v ní nikdo nebude koupat a bude se filtrovat. Chlorové přípravky mohou způsobit i popálení kůže, proto je dobré čekat příslušnou dobu, než chlor vyprchá. Za dva až tři dny můžete vodu začít čistit pomocí tablet.

Voda ze studny může být tvrdá a obsahovat nežádoucí ionty či tvrdé kovy. Běžné filtrace toto nezvládají, a proto je nutné použít speciální přípravek na odstranění těchto látek.

Vyberte si chlor nebo kyslík

Na začátku je také třeba si rozmyslet, zda budete používat kyslíkovou nebo chlorovou chemii. Pro srovnání ta kyslíková je samozřejmě šetrnější. Delší dobu ovšem trvá, než získáte stejné účinky, jako má ta chlorová. Chlor vyčistí vše. Problém bývá s alergiemi. V takovém případě je nutné použít kyslíkovou chemii. Při náhlém zjištění alergie a přechodu na kyslíkovou chemii bude nutné bazén téměř celý vypustit. Během 2 až 3 dnů nechte chlor odfiltrovat, a pak dopusťte chybějící vodu. Pro urychlení se dá použít i přípravek na odbourávání chloru s označením Cl minus. Opačně je to jednodušší, stačí kyslík zaměnit za spolehlivější chlor.

Pokud se budete řídit podle našich rad, vaše voda v bazénu bude neustále křišťálově čistá.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+