Investice do nemovitosti. Kdy se vám nemusí vyplatit?

16.06.2015 /

V posledních letech odborníci často doporučují koupi nemovitosti jako jistý investiční výnos do budoucna. Je tomu tak opravdu vždy? Kdy se vám vaše investice nemusí vyplatit v případě novostavby?

Developerských projektů je po celé republice velká řada a ceny nabízených nemovitostí jsou mnohdy velmi lákavé pro mnoho menších investorů. Ne vždy ovšem za takovou cenu získáte kvalitní nemovitost s investičním potenciálem. V budoucnu se vám transakce nemusí vyplatit. Je třeba se hodně rozhlížet a vybírat podle několika základních ukazatelů. Uvažujete-li o koupi novostavby, je důležité si zpočátku hned ujasnit, zda se z vaší strany bude jednat o investici, kdy byt budete pronajímat, nebo kdy v něm budete chtít bydlet.

Pozor na lokalitu, cenu a kvalitu projektu

Developeři jsou limitováni zejména lokalitou a také časem. Míst s dobrou dostupností je mnohem méně, často však tento ukazatel hraje hlavní roli při výběru pronájmu, tedy i v případě, že jste se rozhodli koupit byt na investici. Už do dvou let jsou developerské společnosti schopny postavit bytový dům, je však třeba brát v potaz fakt, že nemovitost potřebuje určitý čas na ustálení. Cca dva roky ukážou, s jakými nedostatky se nové byty potýkají a do budoucna potýkat budou.

Při výběru novostavby na investici si proto dobře prověřte danou lokalitu. Aby byla na dobře dostupném místě. Zjistěte si, zda v blízkosti jsou případně vysoké školy. Čas dojíždění do centra je velmi podstatný pro většinu nájemníků. Úplný okraj Prahy často již není ideálně dostupný pro potenciální zákazníky.

Luxusní byty na pronájem? Spíše ne…

Další možností je investice do luxusního rezidenčního bydlení. Podle odborníků se do takových projektů hůře shání nájemníci. Výhodou bývá hlavně blízká dostupnost centra. Toto však není záruka, že se vám byt podaří rychle pronajmout. Je třeba počítat i s částkami za pronájem podzemního garážového stání, kamerový systém, 24hodinový provoz recepce apod. Máte-li finance na kontě, z dlouhodobého hlediska se investice vyplatí. V případě, že sázíte na pronájem, zvažte to.

Vsaďte na kompromis

Pokud nechcete investovat do předražených luxusních rezidencí, zkuste střední cestu. Ke koupi si přizvěte profesionály z RK nebo ty, kteří vám pomohou s odhalením případných skrytých vad či nedostatků, kterých si laik nevšimne.

Ještě pozor na poplatky

U novostaveb vám hrozí i vysoké poplatky. Jak to? Často se stane, že jste nuceni platit za služby, o které sice nemáte zájem, ale jsou součástí developerského projektu, např. ostraha, kamerový systém, recepce apod., což pro nájemníky nepotřebujete. Platit můžete i za údržbu okolních pozemků, pokud patří k nemovitosti a je třeba se o ně starat. Fond oprav příliš vysoký nebývá. V nájmu musíte počítat i s těmito výdaji.

Statisticky přibývá nekvalitních novostaveb

Úroveň kvality developerských projektů a novostaveb se zhoršuje. To potvrzují průzkumy inspektorů nemovitostí. Kvalita obecně klesá už od roku 2008. Odborníci to přisuzují tlaku trhu na developerské společnosti, které byly nuceny stavět co nejlevněji za metr čtvereční plochy. Cena by proto neměla hrát nejhlavnější roli při vašem výběru. Problémů do budoucna se můžete vyvarovat právě asistencí odborníka při samotné kupní transakci.

O úspěšném pronájmu rozhoduje lokalita

Problémem levnějších novostaveb je lokalita. Proč?

  • Hustě zastavěné centrum města málokdy umožní výstavbu nových bytů.
  • Dostupné bydlení v novostavbách je umístěno z velké části na sídlištích nebo jiných hůře dostupných lokalitách.
  • Mezi nájemníky je poptávka především po bytech v centru města anebo alespoň dobře dopravně dostupných.
  • Ve vzdálenějších lokalitách se můžete obracet s nabídkou pronájmu spíše na skupiny nájemníků, kteří nejsou spolehliví a solventní.
  • Nemůžete si dovolit účtovat příliš vysoký nájem.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+