Termín k zaplacení daně z nemovitostí na rok 2016 se blíží

27.05.2016 /

Daň z nemovitých věcí má jednu zvláštnost a to, že se platí vždy na rok dopředu. Termínem, ke kterému má být částka připsána na účet finančního úřadu je vždy poslední, tedy 31. květen. Stejně tomu je i letos a termín je již za rohem. Nezapomeňte tedy daň zaplatit.

Předmětem daně z nemovitých věcí jsou pozemky evidované v katastru nemovitostí, zdanitelné stavby (budovy a inženýrské stavby) a jednotky (byty nebo nebytové prostory). Podrobněji o tom hovoří Příloha zákona o dani z nemovitostí.

Přiznání k dani z nemovitých věcí dříve nazývané daň z nemovitostí bylo nutné podat do 31. 1. 2016 (resp. 1.2. 2016). Ale tato povinnost se netýká všech vlastníků. Pouze těch, kteří nabyli nemovitost v roce 2015 nebo u nich v tomto roce došlo ke změně skutečností, které jsou zásadní pro vyměření daně. Změnou je myšlena například změna výměry nemovitosti, změna klasifikace zemědělské půdy na stavební pozemek. Se změnou koeficientu platného pro vaši se obec se vás povinnost podávat znovu přiznání netýká.

V případě, že vyměřená daň nepřesáhne 5000 Kč je splatná celá ke konci května, pokud tuto sumu přesáhne, je možné ji rozdělit do dvou splátek, první je pak splatná ke konci května, druhá do konce listopadu.

Od ledna 2016 platí několik novinek. Fyzickým osobám zasílá finanční správa složenku, resp. poštovní poukázku A, doklad V/DS, za kterou se neplatí poštovní poplatek. Právnické osoby dostanou Informace o daňové povinnosti do datové schránky a pokud ji nemají zřízenu bude jim doručena složenka typu A podléhající poplatku dle sazebníku pošty. Složenku můžete samozřejmě hradit i převodem, je třeba uvést odlišný konstantní symbol a to 1148. Také nezapomeňte zkontrolovat variabilní symbol, který odpovídá vašemu rodnému číslu. Složenky byly rozesílány na etapy a všechny měly být doručeny do 25.5. Pokud vám tedy vaše složenka nedorazila, kontaktujte příslušný finanční úřad.

Pokud vlastníte více nemovitostí spadající pod jeden finanční úřad, bude vám zaslána pouze jedna složenka na všechny vaše vlastněné nemovitosti, pokud vlastníte více nemovitostí, ale spadají pod jiné finanční úřady, bude vám v obálce zasláno složenek více dle počtu příslušností k jednotlivým úřadům.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+