Jak připravit zahrádku, aby vám přinesla hojnou úrodu

15.05.2017 /

Jaro je tu a s ním přichází setí a výsadba různých plodin. Tedy pokud máte zahrádku a jste vášniví do jejího obdělávání. A co všechno by měl dělat správný hospodář, aby měl dobrou úrodu?

Je třeba hlavně dobře vyživit půdu pro nové plodiny. Zemědělci se mají na pozoru a postupně se připravují na první výsev či výsadbu cibulové zeleniny a rané košťálové zeleniny. Nepodcenit přípravu je základ.

Březen a duben. Co se sází?

Březen je čas na výsadbu semínek cibulových plodin. Po ní se sází košťálová zelenina (brokolice, saláty, květák.) a začátek dubna se nese ve znamení rajčat, paprik a jiné plodové zeleniny.

Jak na správnou výživu

Úspěch vaší úrody nezajistí jen včasné zasetí do zregenerované půdy, podstatná je výživa. Nejlepší živiny pro rostliny se nachází v organickém hnojivu. Dostupnost tohoto zdroje mizí z důvodu snižování počtu hospodářských zvířat. Jako náhradní možné řešení, jak do půdy dostat organickou hmotu s dostatkem huminových látek a fulvokyselin, je v použití koncentrovaného organominerálního hnojiva, které koupíte v obchodech.

Je čas chránit před škůdci

Mráz, sucho, krupobití, choroby a škůdci představují noční můru každého pěstitele. V tomto případě platí, že nejlepší obrana je útok. Zbavit se nežádoucích patogenů, hlístic a plevelů v půdě pomáhá kyanamidová forma dusíků, která je obsažena např. v hnojivu Perlka. Vhodné je aplikovat toto hnojivo sedm až čtrnáct dní před setím nebo sázením. Odstup závisí na dávce hnojiva. V mnoha případech je hnojivo možné aplikovat i na vzešlý porost, ale je důležité, aby porost měl alespoň 4 pravé listy, byl suchý a půda vlhká, tak aby nedošlo k poškození rostlin.

Vegetace není čas na lenost

Může se zdát, že po výsadbě a ošetření je čas na odpočinek a čekání na úrodu, ale její velikost se odráží současně také na ekonomickém zhodnocení celoroční snahy a péče. Proto hospodáři usilují o maximalizaci růstu a zdraví svých plodin. V průběhu vegetace zelenina vytváří kořenový systém, roste, kvete a dozrává. Je tedy dobré rostlinám dopřát příslušnou výživu po celou dobu jejich růstu.

Když jsou rostliny ve stresu

Proměnlivé počasí je nevyzpytatelné a může přinést spoustu stresových situací pro rostliny, které mohou zpomalit nebo pozastavit růst. Po každé takové situaci je nutné předejít možným ztrátám a ošetřit porost speciálním přípravkem např. Aminocat 30. Odborníci však varují, že přehnaná péče může rostliny také poškodit, proto se aplikace hnojiv doporučuje až po analýze půdy, či vzorku rostlin. Každopádně řiďte se radou, že nic se nesmí přehánět, přesto si rostliny vaši péči zaslouží a v podobě skvělé úrody vám ji i vrátí.

Krásné jaro všem!

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+