Prodej nemovitostí s exekucí. Co vás čeká? Jak ze situace vytěžit co nejvíce??

08.10.2018 /

Dostat se do finančních potíží není až tak těžké. Problém nastane, když nevíte, jak z nich ven. Co dělat, když na vaší nemovitosti vázne exekuce? Jak ušetřit co nejvíce času a peněz a na co se připravit?

V první řadě je třeba jednat s rozvahou a rozmyslem. Panika vše jenom zhorší. Věřte, že nemovitost s exekucí se prodat dá. A čím dříve se do tohoto procesu pustíte, tím lépe. Je důležité se na samotný proces prodeje připravit a nedělat zbytečné chyby, které vás v tomto případě mohou přijít velmi draho.

Důvod, proč nemovitost prodat

Hlavní důvod je jasný. Prodej je důležitý kvůli penězům, které vám zoufale chybí. Pokud přijde dům do dražby, přijdete o značné částky. Je proto třeba jednat co nejdříve, aby se toto nestalo. Pokud se vám taková nemovitost podaří prodat dříve, než spadne do dražby, nebudete na tom až tak děsivě.

Překážky, na které se musíte připravit

Pro prodej nemovitosti v exekuci sice existují překážky, ty se však dají s trochou umění a trpělivosti přeskákat. O nějaké peníze přijdete. Důvod je jasný. Koupě nemovitosti, na kterou je uvalena exekuce, s sebou přináší jistou administrativu i více zařizování, než je obvyklé. Proto se připravte na to, že kupující bude chtít nějakou slevu. Toto snížení ceny však není až tak rapidní, jak si mnozí prodávající myslí. A rozhodně není tak vysoké jako částka, o kterou přijdete, pokud se nemovitost dostane do nařízené aukce.

Kroky, které přijdou

Úplně na začátku váš věřitel pravděpodobně požádá o pomoc exekutora. Ten se na základě toho spojí s příslušným soudem, který vydá pověření a nařízení exekuce. Pak vás čeká konfrontace s exekutorem, který vás s celou situací seznámí. Máte dvě možnosti.

Můžete se s ním dohodnout, že budete dluh splácet. Pokud je to možné a přistoupí na společně domluvené podmínky. Druhou variantou je nečinně přihlížet tomu, jak exekutor vydává na vaši nemovitost exekuční příkaz.

Další situace, která následuje

V tomto okamžiku lze nemovitost stále prodat. Buď ji už s exekučním příkazem prodáte, nebo ji necháte spadnout do dražby, kde ji získá ten zájemce, který za ni nabídne nejvyšší částku. Nenechte se ovšem mýlit, že tady na tom nějak vyděláte. Vyvolávací cena zpravidla začíná na dvou třetinách odhadní ceny.

Když najdete kupce sami

Pokud se rozhodnete jednat sami a najdete kupce, měli byste vědět toto. Je třeba se spojit s exekutorem a vysvětlit mu situaci. Kupující má povinnost složit celou sumu najednou. Může si také v bance vyřídit tzv. předhypoteční úvěr. Tím nemovitost odkoupí. Počítejte s tím, že exekutor nikdy neodvolá exekuci dříve, než získá peníze za prodej. Proto v žádném případě neexistuje možnost, že by od kupujícího dostal částku až po podpisu kupní smlouvy. Existují i další překážky. Například je třeba dodržet přesný postup i ve chvíli, kdy najdete kupce, který má přímo hotovost v ruce. Každá chyba i z nevědomosti může mít fatální následky.

Prodávající nemůže podepsat kupní smlouvu sám

Pozor si dejte i v případě, že najdete kupce, který má potřebnou sumu na koupi nemovitosti v hotovosti. Vy v této chvíli nemůžete sami podepsat kupní smlouvu. Nemáte totiž právo s majetkem, na který byl vydán exekuční příkaz, nikterak nakládat. Můžete se ale obrátit na specializované firmy, které se na tuto problematiku zaměřují a pomohou vám celou transakci dokončit.

Když se svěříte specializované firmě nebo RK

Jak to probíhá v praxi, když se obrátíte na odborníky, kteří tuto situaci umí vyřešit? Například RK, která nabízí odkup vaší nemovitosti?

  1. S prodávajícím podepíše zástupce této specializované firmy notářský zápis a vyplatí exekuci. Pozor! Prodávající musí před vyplacením exekuce dokázat, že se na něj neřítí ještě nějaký další problém v podobě jiného dluhu. Musí tedy předložit výpis od soudu, na němž bude uvedeno, zda jsou proti němu vedena nějaká řízení. Dále pak musí prokázat potvrzení z finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny, že je zde bez dluhu. Prokazují se i výpisy z bankovních a nebankovních registrů.
  2. Na nemovitost získá zástavní právo pro firmu a částku, kterou vynaložil, si nechá vrátit z advokátního či notářského účtu, na nějž kupující tuto sumu složil.

Proč prodat nemovitost s exekucí?

Mnoho majitelů, kteří se dostali do nesnází a rozhodují se o prodeji nemovitosti, na které vázne exekuce, vůbec řeší, zda tuto nemovitost prodat. Prodat ovšem znamená vydělat nebo významně ušetřit. Některé věci vás totiž tak jako tak neminou. Úvaha o prodeji je tedy zcestná. Neváhejte a jednejte co nejdříve.

Když nemovitost spadne do dražby, vyvolávací cena začíná někde na 2/3 odhadní ceny. To rozhodně není nic pozitivního. I přesto budete muset při prodeji něco slevit, ale rozhodně to nebude tolik, o kolik v konečném důsledku přijdete.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+