Co očekávat od realitního a hypotečního trhu v následujících měsících?

16.11.2020 /

Našimi životy sice hýbe druhá vlna epidemie, Češi ale stejně chtějí bydlet ve vlastním a žádají o hypoteční úvěry. A to i přesto, že ceny nemovitostí rostou. Důvod? Velmi nízké úrokové sazby a obavy z dopadu druhé vlny pandemie na ekonomiku a výši úrokových sazeb.

Hypoteční bankéři tak jsou v posledních týdnech zavalení stovkami žádostí o hypotéku. Mezi lidmi, kteří o ni aktuálně žádají patří i ti, kteří během první vlny epidemie odložili plány na pořízení vlastní nemovitosti na příhodnější dobu. Proč změnili názor?

Podle Veroniky Hegrové za tím stojí i aktuální velmi příznivé úrokové sazby. Ty se už několik týdnů prakticky nezměnily, drží se kolem dvou procent. Jejich snížení se očekávat už nedá, na řadu přijde naopak zdražení hypotéky.

„S ohledem na nepříznivý vývoj druhé vlny pandemie koronaviru a ukončení období odkladu splátek si banky nechávají větší polštář na potenciální rizikové klienty, kteří nebudou úvěr řádně splácet. Více pravděpodobné je spíše postupné zdražování hypoték. Tuto úvahu podporují úrokové sazby u delších fixací. Hypotéky zafixované na sedm nebo deset let jsou totiž aktuálně dražší než ty s kratší dobou fixace,“ dodává Veronika Hegrová.

Bydlete ve svém

Nemovitost je dobrá investice

Hypotéku má teď víc než pětina Čechů. Všichni touží po vlastním bydlení, nemovitost ale také vidí jako dobrou investici a způsob, jak se zajistit na stáří.

Češi si dnes půjčují víc než dřív

Stejně jako ceny nemovitostí roste v posledních letech i výše hypotéky. Zatímco před deseti lety vám na sedmdesátimetrový byt v novostavbě v Praze stačily zhruba čtyři miliony, dnes si připravte těch milionů šest až sedm.

Víte, že zhruba 43 % žadatelů o hypoteční úvěr si chce půjčit částku nižší než 2 miliony, dalších 41 % pak žádá o částku mezi dvěma až čtyřmi miliony? Jen 16 % lidí se odváží žádat o půjčku vyšší než 4 miliony.

Náš tip: Chcete si sjednat hypotéku s výhodnými podmínkami, ale chodit teď do banky se vám nechce? Sjednejte si ji online. Orientační výši hypotéky, na kterou můžete dosáhnout vám spočítá online hypoteční kalkulačka.

Bydlete ve vlastním

Chcete hypotéku? Uhraďte všechny staré dluhy a přizvěte si bonitního spolužadatele

Každá banka provádí během procesu schvalování hypotéky tzv. prvotní prescoring, tedy hodnocení bonity klienta na základě jeho platební historie. To asi nikoho nepřekvapí, v současné situaci je ale tohle hodnocení přeci jen o něco důkladnější.

Nahrává tomu i skutečnost, že první vlna pandemie zamíchala s kartami na poli příjmů v jednotlivých odvětvích. Zaměstnanci v gastronomii, cestovním ruchu, kultuře a podnikatelé to teď s hypotékou vzhledem k nejistým příjmům budou mít těžší, často se žádostí ani neuspějí. A seznam rizikových profesí se může ještě rozšířit.

Tip Veroniky Hegrové: Pracujete v některém z vysoce rizikových oborů? Pak podání žádosti o hypotéku zvažte, ideálně ho odložte na příznivější dobu. Když vám totiž banka žádost zamítne, přidáte si zcela zbytečně do bankovních registrů negativní záznam.

Investice do nemovitosti se vyplatí

Řešení? Přizvěte si bonitního spolužadatele z „bezpečného“ oboru

Sice rostou nejen ceny nemovitostí, ale i průměrné příjmy, přesto si banky u každého zájemce o hypotéku prověřují výši a zdroj příjmu. Pro osoby s nízkými příjmy nebo osoby z rizikových oborů se sen o vlastním bydlení může rozplynout jak pára nad hrncem. Řešením může být bonitní spolužadatel.

Potřebujete mít taky naspořeno

Jednou z dalších překážek je také požadavek banky na to, že musíte část kupní ceny nemovitosti pokrýt z vlastních zdrojů. Často jde i o 10 % z ceny nemovitosti. To je ale zejména u mladých žadatelů docela velký problém. Každý problém má ale řešení, v tomto případě je možné ručit další nemovitostí. Podmínkou ale je, že cena obou nemovitostí musí být vyšší než cena kupované nemovitosti a požadované úspory.

Co nás čeká dál? V příštích měsících poklesne zájem o nemovitosti

Realitní trh na krizi reaguje se zpožděním, očekává se i zdražení hypoték. Poklesne také poptávka po nemovitostech, protože zadlužit se v době plné nejistoty není nic, o čem by člověk zrovna snil.

Abychom ale nekončili tak úplně negativně, máme i jednu dobrou zprávu. Ceny nájmů v nejbližší době spíš klesnou. Jejich majitelé se totiž budou snažit udržet si aktuální nájemce, třeba i právě nižším nájemným.

 

 

 

Autor příspěvku:

Google+