Bude plyn zdražovat? Co očekávat od vývoje ceny

27.05.2021 /

Plyn je jako strategická surovina, bez které se neobejde žádný stát, firma ani konečný spotřebitel, pod neustálým drobnohledem analytiků. Jak se bude jeho cena v nejbližší době vyvíjet a jak snížit výdaje za plyn? Dočtete se uvnitř tohoto článku.

COVID-19 stlačil ceny plynu dolů

Po prudkém zdražení počátkem roku 2019 cena plynu v dalších měsících postupně klesala. Výraznější propad ceny na několikaletá minima pak začátkem roku způsobila pandemie COVID-19. Omezení provozu restaurací i mnoha firem způsobilo razantní snížení poptávky po této komoditě.

Klesající cena komodity se ve vyúčtování promítá jen částečně

Jen částečný vliv má klesající cena plynu na konečnou částku, kterou vám váš dodavatel vyúčtuje, a to prostřednictvím tzv. variabilní části ceny plynu, která reaguje právě na situaci na trhu. Pouze tato část vyúčtování reaguje na tržní situaci s plynem. Další část vyúčtování totiž tvoří tzv. fixní část, kterou vám dodavatel účtuje nehledě na to, jakou spotřebu energie reálně máte a kolik je aktuální cena plynu. Jde v podstatě o pravidelný poplatek za poskytované služby.

Jak se tedy bude cena vyvíjet?

Je pravděpodobné, že cena plynu už dále klesat nebude. Ať už bude další vývoj kolem COVID-19 jakýkoliv, život se postupně začne vracet k normálu. Průmyslová výroba již funguje bez větších omezení, obchody i školy postupně otevřou, a nakonec dojde i na restaurace. Spotřeba se tedy vrátí na běžné hodnoty. Je pravděpodobné, že vzhledem k předchozímu propadu a také vzhledem k očekávanému růstu inflace cena plynu v nejbližších letech poroste o jednotky procent a postupně se vrátíme na hodnoty roku 2019. Zda to ale potrvá několik měsíců, či bude růst otázkou let, o tom můžeme pouze diskutovat.

Ušetřit můžete i jinak

Pokud vás trápí vysoké výdaje za plyn, věnujte se faktorům, na které máte vliv. Zateplete fasádu domu, utěsněte okna, izolujte i stropy a podlahy. Pokud máte starší plynový kotel, zvažte jeho výměnu za kotel s vyšší účinností. U starších domů, které ještě neprošly modernizací, mohou tyto kroky snížit spotřebu plynu o mnoho desítek procent.  

Autor příspěvku:

Google+