Jak vybrat fototapetu do obývacího pokoje? V úvahu je třeba vzít několik faktorů

13.03.2023 /

Fototapeta je typ tapety, která obsahuje fotografii nebo obrázek jako hlavní designový prvek. Do místnosti tak může vnést nádech něčeho realistického a uvěřitelného. Není tedy divu, že bývá často volena jako hlavní dekorace do obývacího pokoje. Pokud si ji chcete pořídit také, měli byste se zaměřit na několik důležitých bodů jejího výběru i nákupu.
Chcete-li vybrat vhodnou fototapetu do obývacího pokoje, měli byste to udělat s rozmyslem. Zvažte především celkový styl a výzdobu místnosti, stejně jako barvy a vzory na stávajícím nábytku a doplňcích. To však ještě není vše.

Jaká jsou pravidla výběru fototapety do obývacího pokoje

Kromě toho byste měli také popřemýšlet o náladě a atmosféře, kterou chcete ve svěřeném prostoru vytvořit. Pokud chcete skutečně zaujmout například návštěvy, pak se nebojte vsadit na velkoplošný tisk nebo opravdu výrazný vzor. Ovšem chcete-li ve svém obývacím pokoji vytvořit po všech stránkách přívětivou a útulnou atmosféru, vyberte si raději  fototapety do obývacího pokoje v teplých tónech nebo vzory s jemnou texturou. A při tomto procesu také nezapomeňte zvážit velikost místnosti a množství přirozeného světla, které se dovnitř dostává oknem. Čím světlejší místnost, tím tmavší barvy si můžete dovolit.

Aby byla fototapeta do obýváku i funkční

Optimální dekorace na zeď do obýváku by měly být zvoleny s ohledem na styl a barvy stávající výzdoby tak, aby se navzájem vždy dobře doplňovaly. Jedině tak promění obývací pokoj na příjemný a útulný prostor oblíbený všemi, kdo v něm tráví svůj čas. A jak na to? Nejtěžší je

Obývací pokoj s tapetou – zelený les a slunce

kombinace různých vzorů a tou tedy začneme. Při koordinaci vzorované fototapety se stávajícím vybavením obývacího pokoje je třeba zvážit několik věcí. Především hledejte takový vzor, který doplní barvy vaší elektroniky. Pokud máte například televizi i reproduktory vyvedeny ve stříbrné barvě, možná budete chtít jejich vzhled podpořit. V takovém případě bude vhodné zvolit vzor tapety se stříbrnými nebo šedými tóny.
Zvažte také celkový styl vybavení vašeho obývacího pokoje a vyberte vzor tapety, který jej vhodně doplní. Například, pokud má váš obývací pokoj moderní estetiku, měli byste do ní v ideálním případě zvolit geometrický nebo abstraktní vzor tapety či jiné dekorace na zeď. Celý prostor pak bude působit komplexně.

Na co si dát pozor

Rozhodně není vhodné umísťovat dekorace na zeď do obýváku do blízkosti funkčních dekorací, které slouží zároveň například jako držáky nebo skladovací prostory – tapety by se tu mohly rychle poškodit.

Fototapeta s levandulovým polem v obývacím pokoji

Fototapeta do obýváku by také měla maximálně souznít se svým okolím. Pokud je například vybavení vašeho obývacího pokoje spíše hladké a lesklé, je vhodné zvolit vzor tapety s jemnou texturou. Naopak výraznější linie a textury vám dovolí popustit uzdu fantazii i při výběru fototapet.

Dekorace na zeď do obýváku a kouzla s proporcemi

Správně vybraná fototapeta do obývacího pokoje si také může pohrát s optikou prostoru. Pokud máte například velkou televizní sestavu, možná budete chtít pro svou dekoraci zvolit spíše vzor ve větším měřítku, abyste místnost celkově vyvážili a částečně tak upozadili dominantní vliv, který v ní aktuálně zmíněná technika zaujímá.
V neposlední řadě byste měli také pamatovat na to, že vaše dekorace do obýváku na zeď by měla být spíše umírněná a neměla by být ve výrazném kontrastu se svým okolím. Chcete totiž, aby vámi vybraný vzor představovat spíše jemný akcent, který vhodně doplní celkový design obývacího pokoje – o žádné příliš drasticky vyhlížející solitéry byste totiž rozhodně stát neměli. A kde si vybrat vhodnou dekoraci do domácnosti? Zkuste o u specialistů na https://myloview.cz/.

Autor příspěvku:

Google+