Pražané milují novostavby. Co preferují při nákupu nejvíce?

15.10.2014 /

Terasa, vyšší patro nebo energetická úspornost – to jsou jedna z hlavních kritérií, která preferují podle pražských developerských společností Pražané v posledních letech. Vše se nese v trendech rodinného bydlení.

Hlavní důvody ke koupi bytu

Co člověk, to jiný vkus a jiné preference. To platí u voleb stejně jako při výběru bytu. A developerské společnosti svými průzkumy dokazují, že je tomu tak. Přesto se najdou společní jmenovatelé, kteří hrají při nákupu nemovitosti prim. Nejvíce vyhledávají novostavby v posledních letech mladí lidé. Jejich důvodem je založení rodiny. Nikoli tedy singles. Těch je asi o polovinu méně. Ihned po mladých jsou investoři, kteří se snaží následně byty pronajmout a zhodnotit. Pro všechny tyto skupiny jsou snadno definovatelné dispozice, které požadují. U mladých rodin hraje prim zájem o byty 3+kk. Investoři dychtí spíše po menších bytech, které jsou na pronájem vhodnější. Rodiny také preferují více než jedno garážové stání.

Vyšší patro je lepší

Strach z loupeží a nedostatku soukromí už v dřívějších dobách sehrál nemalou roli při výběru bytu. Už proto byly takové bytové jednotky mnohem levnější, stejně jako později ty umístěné přímo pod střechou. Tam zloději chodili přes střechu a mnohdy do nich také zatékalo. Dnes je to v něčem podobné. Podle studie společnosti Trigema z roku 2013 přes padesát procent zájemců o novostavbu si žádá vyšší poschodí. Zajímavé je, že lidem méně záleží na tom, jaký výhled mají – zda do vnitrobloku či nikoli. Desetina všech respondentů tohoto průzkumu ovšem přiznala, že by chtěla zahradu, ostatní si přáli více terasu či balkon. Ideálními pro prodej jsou byty orientované na jih, kterým respondenti dávali přednost, a nikoho to ani nepřekvapuje. K severní straně se přiklonilo tehdy pouze tříprocentní minimum.

Energie je důležitá!

Osvěta začala fungovat! I ti, kdož v minulosti o energiích netušili nic, se dnes velmi zajímají, protože pochopili, že ročně jim plýtvání odčerpává nemalé peníze. Ukázalo se, že současní Pražané, tedy alespoň ti, kteří se zajímají o nákup novostavby, hledají energeticky úsporné bydlení. Energetická náročnost budovy se tedy skloňuje ve všech pádech a ne jinak tomu bude i na letošním jubilejním ročníku stavebního veletrhu For Arch v pražských Letňanech. Ti, co se nepřiklánějí k energeticky úsporným budovám, ovšem nechtějí plýtvat, jen to pro ně není tak podstatné pro prvotní výběr. Poměrně značná část současných zájemců vyslovuje přání bydlet v projektech, kde se využívá alternativních zdrojů vytápění. I zde pravděpodobně hraje svou úlohu lepší informovanost lidí. A to je dobře. Pražané se ani nebrání budovám s ostrahou. Zvýšilo se i procento lidí, kteří se zajímají o rekuperaci tepla nebo o inteligentní domácnost. Uvidíme, jak se tyto preference budou měnit v následujících letech.

Další zajímavosti

  • Zvyšuje se zájem o kuchyně spojené s obývacím pokojem. Tento trend už je tu několik let.
  • Investoři však ne vždy preferují to, co jejich cílová skupina. Nejčastěji tedy singles a lidé kupující startovací byty. Investoři chtějí rekuperaci a pro singles není až tak důležitá. Investorům jde více o bezpečnost obyvatel v daném projektu, což je logické, ale lidé se podle tohoto parametru nerozhodují.
  • U mladých rodin hraje prim zájem o byty 3+kk. Investoři dychtí spíše po menších bytech, které jsou na pronájem vhodnější. Rodiny také preferují více než jedno garážové stání. A co preferujete vy? Pište na naše FB stránky.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pozor na skryté hrozby při nákupu bytu!

Inspekce nemovitostí. Pozor na podvodné praktiky!

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+